Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Svårt för parterna att mötas kring Byggavtalet

Publicerad: 17 mars 2014, 11:22

Byggnads och Sveriges Byggindustriers andra förhandlingsmöte om Byggavtalet verkar inte ha fört parterna närmare varandra. BI har nu bett om frivillig medling för att komma vidare i förhandlingarna.


I fredags, den 14 mars, möttes Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads, för sitt andra förhandlingsmöte om Byggavtalet. BI lade fram sitt svar på Byggnads yrkande.

Efter mötet var tongångarna dystra.

– Efter ett års förhandlingar vet Byggnads redan att vi inte kan gå med på deras ursprungliga förslag som de återigen har lagt fram, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Han säger att förslaget dels kräver att den svenska modellen skrotas, dels skapar det osund konkurrens.

– Att införa huvudentreprenörsansvar i kollektivavtal löser inte problemet med oegentligheter i entreprenadkedjor, det gör däremot lagar och regler för hela branschen, säger Mats Åkerlind.

Han menar att det förslag till ordning och reda i byggkedjorna som presenterades av den gemensamma arbetsgruppen i mitten av februari är en bra kompromiss för bägge parter.

Byggnads konstaterade efter förhandlingen att arbetsgivarna fortfarande säger nej till deras förslag till ett huvudentreprenörsansvar. Ordförande Johan Lindholm tycker att BI visar en total ovilja att se möjligheterna med förslaget.

– Här hade vi chansen att bryta ny mark för byggbranschen och den tog inte BI i dag. Det vilar nu ett stort ansvar på dem, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

BI har nu bett om frivillig medling.

– Det är nödvändigt, eftersom Byggnads inte är villiga att diskutera något annat än deras egna förslag som vi ser som helt ogenomförbara, avslutar Mats Åkerlind.

På onsdagen den 19 mars möts parterna igen.

Relaterade artiklar

Byggnads varslar om strejk i tre etapper

Medlare utsedda i byggtvisten

Strejk hotar på tisdag

Storstrejken är avvärjd

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.