Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Svartjobben inom bygg ökar – nu ställs krav på åtgärder

Publicerad: 20 januari 2020, 09:23

Exploatering av arbetskraft är ett kraftigt växande problem inom byggbranschen. Den 13 februari hålls ett seminarium i riksdagen för att upplysa riksdagsmännen om problemet och vilka åtgärder som krävs för att bromsa utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Skatteverketsvartjobb

Initiativet till seminariet kommer från riksdagsledamöterna Leif Nysmed (S), Ola Johansson ( C ) och Jessica Löfström, vd för Socialt och hållbart bygg.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, är en av de medverkande på seminariet.

– Arbetskraftsexploatering, trafficking, är ett växande problem i Sverige, säger hon.

Uppgiften kommer från en färsk rapport från EU:s expertgrupp när det gäller människohandel, Greta (Group of Experts on action against trafficking in human beings). I rapporten uppmanar man Sverige att vidta åtgärder mot människohandel i tre olika sammanhang. Expertgruppen betonar att man har påpekat bristerna redan vid en inspektion 2014.

– Generellt inom EU kan man säga att vi inte har varit observanta på att arbetskraftsexploatering växer och i flera länder är det systemhotande. Vi har inte sett omfattningen av det. Kanske har vi varit naiva, säger Mats Paulsson, senior utredare på jämställdhetsmyndigheten med en bakgrund inom polisen.

Öppna länder extra sårbara

Att Sverige som land är en väl utvecklad demokrati gör oss sårbara.

– I Sverige har vi förtroende för staten och staten har förtroende för sina medborgare. Vi har en stor öppenhet. Men demokratier är också sårbara. Det är lätt att utnyttja ett demokratiskt system och det kan vara “öppet mål” för organiserad brottslighet.

Länge har människohandel varit synonymt med trafficking för sexuella ändamål. Men i början av 2010-talet började polismyndigheten i Sverige få signaler från bygg- och restaurangbranschen om att exploatering av arbetskraft är utbredd även här.

Läs även: Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

– Det är samma sak som med tiggeriet. Det tog lång tid i Sverige innan man ens kunde säga att det är organiserat. I byggbranschen är det vanligt med människoexpolatering, enligt Arbetsmiljöverkets beskrivningar. Det är människor som bor under väldigt dåliga förhållanden och som arbetar under dåliga säkerhetsförhållanden och på dåliga tider, men problemet har inte varit i fokus, säger Mats Paulsson.

Byggare från forna öststater utnyttjas oftare

Vilka människor som exploateras beror på vilken bransch man talar om. När det gäller bygg så kommer människorna ofta från de forna öststaterna, säger Mats Paulsson.

– I byggbranschen är det nästan bara män som är utsatta för exploatering. Undantag är de kvinnor som städar på byggarbetsplatser. De utsatta kommer i stor utsträckning från forna öst exempelvis Polen, Ukraina, Uzbekistan.

Ligger det organiserad brottslighet bakom den här exploateringen av människor?

– Absolut, inte alltid, men i vissa fall. Det är inte ovanligt. Det finns pengar att tjäna på detta och ytterst handlar det om det, säger Mats Paulsson.

Jessica Löfström, som länge har arbetat mot svartarbete i byggbranschen, ser två huvudproblem för att komma till rätta med den växande brottsligheten:

– För det första så finns det alltid någon som anlitar de skumma bolagen. Om det beror på okunskap eller annat vet inte jag, men det är byggföretagens ansvar. För det andra så brister det i myndigheternas samordning. Sekretesslagstiftningen gör det svårt för myndigheterna att effektivt arbeta tillsammans, säger hon.

Med seminariet hoppas hon kunna visa för riksdagsledamöterna hur det ser ut i byggbranschen och att de ska agera på den information som finns och göra någon åt problemet via lagstiftning och regleringsbrev till riksdagens myndigheter.

– Det är så ruskigt mycket skattepengar som försvinner till organiserad brottslighet, säger Jessica Löfström.

Läs även: Fler fall av svartjobb avslöjas av Fair Play Bygg

Skatteverket håller i dagarna på att sammanställa en rapport över hur stort skattebortfallet i den svenska ekonomin är. Statistiken är inte uppdelad på olika samhällssektorer.

– Vi vet att det är för mycket. Från branschen kommer också rapporter om att konkurrenssituationen har blivit hårdare på grund av illegal konkurrens och att fler företag “rundar hörn och tummar på regler”. Många företag har svårt att klara sig, säger Pia Bergman.

En enkät genomförd av Skatteverket visar att 43 procent av företagen inom byggbranschen upplever illegal konkurrens. Bara transportnäringen är värre.

– Det här är en backlash för hela samhället. Det påverkar arbetstillfällen och välfärdsstaten, säger Pia Bergman.

Bristande samordning gynnar fusket

Hon bekräftar Jessica Löfströms uppfattning om att bristande samordning mellan myndigheterna gör att man ofta ligger steget efter bovarna, som hinner avveckla och omgruppera sig innan myndigheterna kan agera.

– När vi är ute och gör kontroller av verksamheter ser vi ofta saker som skulle vara till hjälp för andra myndigheter, men på grund av sekretesslagstiftningen kan vi inte meddela de andra om vad vi vet. Privatpersoner kan tipsa och dela information, men möjligheten att dela information inom och mellan myndigheter är mycket begränsad , säger Pia Bergman.

Sedan 2018 pågår ett pilotprojekt på uppdrag av regeringen där åtta myndigheter (Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Migrationsverket och Försäkringskassan) samarbetar för att tillsammans komma åt det här problemet genom att göra gemensamma aktioner ute på arbetsplatser.

– Under förra året gjorde vi besök på över 2 000 företag. En väldigt stor andel av dessa finns i byggbranschen. En rapport om detta presenteras den 30 januari.

De gemensamma aktionerna har skett löpande under året, men myndigheterna har också haft specialveckor då man har genomfört massvis av besök. Under en sådan specialvecka i höstas var fokus just på byggföretag. Kontrollerna resulterade i flertalet sanktioner och förbud på grund av brister i arbetsmiljön samt ofullständiga personalliggare. På 100 företag så fann man 24 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige.

– Det är ganska många, säger Pia Bergman.

Resultatet visar att det är viktigt att prioritera det myndighetsgemensamma arbetet tycker hon, liksom att ändra sekretessreglerna så att myndigheterna får möjlighet att genomföra de åtgärder som krävs.

Vill ta lärdom av grannländerna

Med på seminariet kommer även representanter för norska A-krimsenter att delta. Där samarbetar flera myndigheter tillsammans sedan 2013.

– De hade samma problem i Norge, att myndigheterna kom in försent, men har lyckats bra med detta samarbete. I Sverige jobbar myndigheterna i stuprör och mycket av den information som skulle må bra av att delas så att man snabbare kunde ingripa mot bovarna kommer inte fram i tid och då hinner bovarna undan, säger Jessica Löfström.

Hon skulle också vilja att svenska politiker även tittade en finsk modell med så kallade skattekort som innebar att myndigheterna i realtid kan stämma av om ett företag har betalat skatter och avgifter för arbetstagare på ett bygge. En annan modell är den danska som ställer krav på skatteinbetalning från dag ett, berättar Jessica Löfström. Om det sedan visar sig att företaget redan har betalat skatt för personen i ett annat land, betalas pengarna tillbaka.

– I Sverige måste man anmäla utstationerade arbetstagare om de ska vara här mer än fem dagar. Jag tycker att vi borde ta det bästa från de olika modellerna i våra grannländer. Det är extremt lätt att fuska i Sverige jämfört med andra länder, säger Jessica Löfström.

Detta gäller vid utstationering

■ Arbetsmiljöverket ansvarar vidare för Sveriges utstationeringsregister. Utstationering gäller för arbetstagare som är anställda av en utländsk arbetsgivare och som har skickats hit av sin arbetsgivare för att arbeta och utföra tjänster hos en mottagare här i Sverige under en begränsad tid. Utländska arbetsgivare ska anmäla utstationering och en kontaktperson till utstationeringsregistret.  
■ Anmälan ska göras senast när en utstationerad arbetstagare börjar arbeta i Sverige. Om utstationeringen ska pågå under högst fem dagar behövs ingen anmälan. Skulle arbetet förlängas så ska en anmälan göras senast den sjätte dagen. Inom området utstationering är Arbetsmiljöverket behörig myndighet att använda informationssystemet för den inre marknaden (IMI) för att ställa och besvara frågor samt skicka varningar till andra EU-länder.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Skatteverketsvartjobb

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.