Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Svartlistade byggbröderna fick revansch i domstol

Publicerad: 10 april 2018, 12:52

Bröderna Stefan och Patrick Johansson med glaspartiet som blev starten på en utdragen tvist.

Foto: Anders Siljevall

Patrick och Stefan Johanssons tvist med en kund ledde till att de oskyldigt blev svartlistade. Men de två byggarbröderna gav inte upp utan tog fighten i tingsrätten – och vann. Nu ställer de sig kritiska till hur lätt ett företag ohört kan hängas ut av ARN.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019

Bröderna Patrick och Stefan Johansson har tillsammans byggföretaget Br J:son i Boråstrakten. Deras resa började då de förlorade en tvist med en kund i Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Bakgrunden var att en fuktskada hade upptäckts på ett uterum som en kund hade beställt. Kunden hade valt ett glasparti som inte var optimalt för trägolv.

– Vi hade rekommenderat ett annat glas, med avrinning, men han valde ett annat, enklare. Vi har inte varit nära det här glaset, utan kunden har själv valt, beställt och fått det monterat, berättade Patrick Johansson under ett seminarium på Nordbygg i tidningen Byggarens regi.

Bröderna Johansson fick ändå skulden för fuktskadan och kunden krävde att byggfirman skulle betala 10 000 för åtgärder av skadan. Ärendet hamnade hos ARN, som ansåg att kunden hade rätt.

– Det kändes väldigt förnedrande. De som avgjorde ärendet hade ingen byggteknisk bakgrund, men ansåg ändå att vi hade gjort fel, säger Stefan Johansson.

Hamnade på svarta listan

Det tog två års brevväxlande med ARN innan nämnden kom fram till att bröderna hade rätt. Men rekommendationen blev ändå att de skulle betala kunden. Bröderna vägrade – och företag som inte följer ARN:s beslut hamnar på tidningen Råd & Röns svarta lista.

– Hos ARN fick vi bara svara skriftligt och hade ingen möjlighet att lägga fram någon annan bevisning, berättade Patrick Johansson.

Det kunde de dock få i tingsrätten, där kunden valde att ta ärendet vidare.

– Vi kunde lägga fram expertbevisning från SP, nuvarande Rise, förklarade Stefan Johansson.

Svartlistningen hade inte gått obemärkt förbi och trots att summan 10 000 var liten jämfört med kostnaderna för att driva en rättsprocess var det värt det för att försvara företagets heder, menade bröderna. Totalt har de lagt 250 000 kronor på processen.

Vann i domstol

Domstolsförhandlingen tog en hel dag, men när domen kom tre veckor senare var det till brödernas fördel.

– Det kändes otroligt skönt när domen kom, även om det var en tung process. Kunden överklagade till hovrätten, men där fick han inte prövningstillstånd, berättade Stefan Johansson.

I dagarna kom slutligen beviset på att kunden hade gett upp.

– Han hörde av sig till vårt juridiska ombud och bad om vårt kontonummer för att betala tillbaka pengarna.

Bröderna har också varit i kontakt med Råd & Rön för att få dem gå ut med en rättelse kring svartlistningen.

– Det är inte deras uppgift att döma ett företag innan dom har fallit, menade Stefan Johansson.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.