Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Svenskar frias från Skanskakorruption

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Skanska i Sverige är inte längre misstänkta för att ha varit delaktiga i en korruptionshärva i Argentina. Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att inte utreda fallet vidare. Däremot fortsätter rättsprocessen mot Skanskas dotterbolag i Argentina.


Mutskandalen rör bygget av en gasledning i norra Argentina som slutfördes för några år sedan. Skanskas dotterbolag i landet utförde entreprenaden och för något år sedan upptäckte Skanska själva att allt inte stod rätt till med fakturorna.

- Vi hittade ett antal fakturor som anställda på Skanska i Argentina betalat ut. Eftersom vi misstänkte att det handlade om falska fakturor gick vi till skattemyndigheten och bad dem att utreda detta, förklarar Skanskas pressansvarige Peter Gimbe.

Bland de misstänkta i Buenos Aires finns bland annat två före detta vd:ar för Skanska Latinamerika: Gustavo Vago och Mario Piantoni. Skanska har även valt att sparka sju av sina lokalanställda. Misstankarna i härvan har även nått högt uppsatta statstjänstemän vilket gjorde att Argentinas dåvarande president Néstor Kirchner avskedade både chefen för landets gasmyndighet samt chefen för det statliga finansiella institutet Nación Fideicomisos. Rättsfallet i Argentina rullar vidare, det är bara i Sverige som granskningen av vilken inblandning svenska  Skanskaanställda kan ha haft lagts ned.

- Vi har suttit ned med Christer van der Kwast och förklarat allt. Nu har han kommit fram till att det inte finns något att utreda. Det var väntat att han inte skulle hitta något att gå vidare med, vi har inte haft några svenskar på plats, säger Peter Gimbe.

Totalt handlar det om cirka 40 miljoner kronor som tros ha använts som mutor till statliga tjänstemän. I dagsläget är uppemot 100 misstänkta företag indragna gasledningsskandalen.

- Mig veterligen har vi aldrig varit inblandade i något liknande. Men vi har 56 000 anställda runtom i världen så då kan tyvärr sådana här saker hända, säger Gimbe.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.