Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Sveriges Byggindustrier tar journalister till hjälp mot fusk

Publicerad: 15 augusti 2018, 14:13

Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh från Stoppafusket för att stärka arbetet med att skapa sund bygg- och anläggningsbransch Foto: Sveriges Byggindustrier

Grävande journalister ska hjälpa Sveriges Byggindustrier att komma till rätta med fusk i bygg- och anläggningsbranschen.

Ämnen i artikeln:

Stoppa fusketsund konkurrensSveriges Byggindustrierbyggfusk

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I våras inledde Sveriges Byggindustrier en närmare granskning för att säkerställa att medlemsföretagen känner till och följer medlemskriterierna som justerades vid den senaste stämman. Det handlar bland annat att de tillämpar den uppförandekod som finns i organisationens medlemskriterier sedan 2014. Dessa föreskriver bland annat att medlemsföretag ska arbeta mot mutor, karteller och otillbörlig påverkan. För de medlemsföretag som inte följer medlemskriterierna, lagar och regler är den yttersta konsekvensen uteslutning.

För att ytterligare stärka arbetet för en sundare bransch inleder Sveriges Byggindustrier nu ett samarbete med de grävande journalisterna Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh från Stoppafusket. Under ett tvåårigt projekt med ska journalisterna öka kunskapsnivån och stötta Sveriges Byggindustriers medlemmar i arbetet att skapa konkurrens på lika villkor.

- Anna-Lena Norbergs och Thomas Lundhs erfarenhet kommer att vara mycket viktig för att kunna stötta alla våra medlemsföretag som vill ha sund konkurrens och säkerställa att det råder nolltolerans mot fusk, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Journalisterna Anna-Lena Norberg och Thomas Lund, som granskat byggbranschen i sitt arbete med Stoppafusket, säger i ett pressmeddelande att de är glada att få delta i ett verkligt förändringsarbete för en sundare byggbransch och kunna påverka branschen på en annan nivå.

- Utifrån vårt arbete med Stoppafusket kommer vi att kunna bidra med bland annat utbildning och rådgivning för att stötta Sveriges Byggindustriers medlemsföretag i arbetet för sund konkurrens, säger Anna-Lena Norberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev