Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Sveriges Byggindustrier varnar för bluffmejl

Publicerad: 3 maj 2018, 08:29

Bluffmejlet innehåller en bild på BI:s ordförande Svante Hagman, men är skrivet på engelska och med typsnitt som organisationen inte använder.

Under helgen fick flera medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier ett bluffmejl märkt ”INFORMATION FOR ALL MEMBERS”, som såg ut att vara undertecknat ordförande Svante Hagman. Mailet innehöll en länk till viktig information till medlemmarna. Nu varnar organisationen medlemmarna att inte öppna mejlet.


Det var under Valborgsmässoafton och första maj som de första indikationerna om bluffmejlen nådde Sveriges Byggindustrier.

– Två av våra lokala chefer hade blivit kontaktade av medlemmar som undrade om utskicket verkligen kom från oss. Under onsdagen fick vi fler mejl från medlemsföretag som frågade om detta, säger Håkan Lind, kommunikationschef på Sveriges Byggindustrier.

Mejlet är skickat från adressen no-reply@sverigesbyggindustrier.se och uppmanar läsaren att klicka på en länk för att ta del av information till alla medlemmar. Texten är på engelska, men ordförande Svante Hagman finns med på bild i mejlet. Hur många medlemmar som har fått mejlet är oklart.

– Vi har ingen säker uppgift om det. Vad vi har kunnat se är att det är större medlemsföretag som har fått utskicket. Hur de har fått tag på adresserna vet vi inte, men det kan vara en robot som har scannat av företagens hemsidor efter mejladresser, säger Håkan Lind.

Så vitt han vet har ingen klickat på länken i mejlet.

– Nej, inte vad vi känner till. Adressen och bilden på Svante Hagman gör att man vid första anblick kan missta det för vår egen kommunikation, men texten är på engelska och typsnitten är inte de som vi använder. De som har hört av sig till oss har velat försäkra sig om att det inte var Sveriges Byggindustrier som var avsändare.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev