Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Sweco: Vi tolererar inte ett sådant beteende

Publicerad: 7 maj 2013, 14:11

Swecos vd och koncernchef Tomas Carlsson kommenterar uppgifterna i Dagens industri om att tidigare anställda i företaget misstänks för mutbrott.


– De inblandade personerna har på eget bevåg använt metoder som står helt i strid med våra affärsetiska regler. Agerandet hör inte hemma i Sweco och vi tolererar under inga som helst omständigheter ett sådant beteende. Personerna är nu dessutom föremål för brottsutredning och ingen av dem finns längre kvar i företaget, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef i Sweco i ett pressmeddelande.

Misstankarna om oegentligheter i en anbudsprocess där Sweco deltog uppdagades redan i november 2012. En intern utredning visade att två personer tillhörande Sweco agerat helt i strid med företagets policy och affärsetiska regler. Personerna dels en anställd i Sweco Sverige, dels en underkonsult till Sweco. Händelsen, som ägde rum i samband med en anbudsprocess för ett vatten- och miljöprojekt i Ukraina, finansierat av Världsbanken omfattade bland annat betalning av resor och otillbörlig insyn i anbudsprocessen. Detta polisanmäldes och utreds nu av riksenheten mot korruption.

Sweco skriver i ett pressmeddelande att man parallellt med sin egen utredning även har bistått Världsbankens granskning av anbudsprocessen. Denna granskning är ännu inte klar.

– Vi har sedan händelsen uppdagades i slutet av förra året genomfört en total översyn av våra rutiner och skärpt vår interna kontroll ytterligare. Det handlar bland annat om nya rutiner för rapportering av oegentligheter. Det handlar också om tydligare riktlinjer när det gäller affärsetik, hantering av representation samt kontroll av underkonsulter. I juni genomförs specialutbildning för chefer och i höst initieras utbildning för samtliga medarbetare, säger Tomas Carlsson.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.