Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Telge Peab får skarp kritik

Publicerad: 19 augusti 2010, 07:20

Kommunen och byggjätten tillbakavisar påstående om snedvriden konkurrens.


Peab och Södertälje kommun bygger bostäder tillsammans i det gemensamma bolaget Telge Peab. Samarbetet snedvrider konkurrensen hävdar Tankesmedjan Den Nya Välfärden.

– Jag är övertygad om att detta är en form av smygsubvention till Peab, säger Micha Velasco, jurist på Den Nya Välfärden.

Peabs informationschef Gösta Sjöström säger att samarbetet med Södertälje kommun inte bryter mot lagar och bestämmelser.

– Vi har anlitat en extern jurist som har nagelfarit samarbetet och han fann ingenting att anmärka på. Samarbetet är inte ett sätt att kringgå lagen om offentlig upphandling eller EU:s bestämmelser om statsstöd.

– Att byggföretag samarbetar med kommuner är mycket vanligt. Vi vill göra en samhällsinsats genom att vara med och skapa arbetstillfällen för unga och invandrare, säger Gösta Sjöström.

Björn Wellhagen, expert på husbyggnad på Sveriges Byggindustrier, säger att det finns risk för att konkurrenter till Peab frågar sig om Peab blir favoriserat av kommunen, när andra bygguppdrag ska upphandlas.

Alarik von Hofsten är vice vd på det kommunala bolaget Telge AB, som i sin tur äger kommunens andel i Telge Peab. Han säger att Telge Peab drivs på marknadsmässiga villkor.

– Dessutom får Telge Peab aldrig bygga för kommunen, säger Alarik von Hofsten.

Södertälje kommun har också bolaget Manpower Telge Jobbstart tillsammans med Manpower.

– Arbetsförmedlingen och Manpower Telge Jobbstart kan förmedla samma typ av arbetskraft till andra aktörer som till Telge Peab, säger Alarik von Hofsten.

Micha Velasco på den Nya Välfärden är kritisk mot Telge Peab.

– Det här bolaget, med ägandet uppdelat 51/49 procent, är skräddarsytt för att kringgå lagen om offentlig upphandling. Man kanske skapar jobb åt ungdomar men den saken ska staten sköta, inte kommunen.

Alarik von Hofsten på Telge AB pekar på tre faktorer bakom kommunens beslut att gå in i samarbetet med Peab.
• Bostadsbristen i Södertälje är akut och det byggs i princip inga flerbostadshus i kommunen.
• Arbetslösheten i Södertälje ökar snabbt, med de kostnader som det medför för kommunen.
•Flyktingar från andra länder fortsätter att söka sig till Södertälje - något som också medför kostnader för kommunen.

– När staten inte lyckas med arbetsmarknadspolitiken tvingas vi bära kostnaderna. Vi befinner oss i en extraordinär situation som kräver extraordinära insatser, säger Alarik von Hofsten.

Han säker att den mark som Telge Pab bygger på köps på marknadsmässiga villkor. I Telge Peabs första projektet, Brf Körbärsblomman, köptes marken från Veidekke.

Alarik von Hofsten framhåller att kommuner inte ska konkurrera med det privata näringslivet.

–Men här fanns det inga fungerande privata alternativ, det byggs ju inga bostäder i Södertälje, säger Alarik von Hofsten.

Micha Velasco på Den Nya Välfärden har en annan syn på saken.

– Om ingen annan vill bygga bostäder i Södertälje, varför vill då just Peab göra det?

FAKTA OM TELGE PEAB
Telge Peab ägs till 49 procent av kommunen och till 51 procent av Peab. Målet är att bygga 50-100 nya lägenheter per år. Enligt planerna ska bolaget ha 50 anställda och 25-50 praktikanter och lärlingar.
Källa: Telge Peab

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.