Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Tunnelchef åtalas för miljöbrott

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Åklagare har beslutat att väcka åtal mot Skanska-Vincis förre projektdirektör vid tunnelbygget genom Hallandsås. Han misstänks för vållande till miljöförstöring för ett utsläpp i Lyabäcken sommaren 2003. Åklagaren kräver dessutom företagsbot.


Det var en underentreprenör till Skanska-Vinci som utförde uppdragen som nu får sitt rättslioga efterspel. Cement och betonitlera upptäcktes i och bredvid Lyabäcken nära en testborrning. Fiskar dog och delar av bottenfaunan slogs ut på en sträcka av tre kilometer.

Utredningar och återställningsarbeten inleddes och bäcken har återhämtat sig. Skanska-Vinci har inte kommit fram till hur läckaget gått ut eller vad det berott på. Konsortiet anser sig oskyldiga och har valt att inte betala företagsbot, som skulle ha inneburit att åtalet mot projektchefen lades ner.

-Vi anser inte att vi varit vårdslösa och inte heller att utsläppet kan ha tryckts upp från testborrningen som åklagaren påstår. Vi har därför valt att inte acceptera erbjudandet utan vill hellre låta pröva saken i domstol, kommenterar Pernilla Gustafsson, informationsansvarig på Skanska-Vinci i ett pressmeddelande.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.