Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Utredning vill ge huvudentreprenör ansvar för lön

Publicerad: 31 mars 2015, 13:57

Utredning vill ge entreprenören ansvar för lön.

Foto: Sten Jansin

Entreprenörsansvar för lön och bättre information om kollektivavtalsvillkor ska förbättra villkoren för utländska byggarbetare som är utstationerade från andra länder till Sverige. Det föreslår en utredning som presenterades i dag.


– Arbetstagaren måste kunna visa att man har en lönefordran och försöka få betalt av sin arbetsgivare i första hand. Men får man inte sin lön så ska man kunna vända sig i nästa led uppåt. Man kan vända sig var som helst i ledet men i första hand till arbetsgivaren, säger Anna Middleman, särskild utredare.

Under år 2014 fanns 38 250 registrerade utstationerade arbetstagare i Sverige. 14 000 av dem fanns i byggbranschen.

Dessa personers arbetsvillkor ska tryggas bland annat genom EU:s tillämpningsdirektiv.

Utredningen är tillsammans med ett tidigare delbetänkande ett förslag på hur tillämpningsdirektivet kan genomföras i svensk rätt.

Förutom entreprenörsansvar för lön föreslår utredarna även ett tydligare ansvar för arbetstagarorganisationerna när det gäller att hjälpa utländska entreprenörer att få kunskap om svenska kollektivavtal. Organisationerna ska redan nu lämna in sina kollektivavtal till Arbetsmiljöverket för vidareförmedling till utländska entreprenörer.

Men få arbetstagarorganisationer har hörsammat detta.

– Vi vill att alla lämnar in sina kollektivavtal, även om de inte ska vidta stridsåtgärder. Dessutom måste arbetstagarna enligt vårt förslag nu utse en kontaktperson som ska kunna svara på frågor om vilka villkor som gäller i Sverige, säger Anna Middleman.

Enligt Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, innebär utredningens förslag om det införs, i praktiken ett avskaffande av den svenska modellen där parterna enas om villkoren på arbetsmarknaden.

Han blev överraskad av förslaget.

– Det här är ett oerhört ingrepp i partsautonomin och i företagens affärer och ansvar för anställda, säger Mats Åkerlind.

På Sveriges Byggindustrier oroas man av att vilket företag som helst kan tvingas ta över det ekonomiska ansvaret för ett helt annat bolag på byggarbetsplatsen.
– Vad som nu riskerar införas innebär att all rättssäkerhet för seriösa företag försvinner, säger Mats Åkerlind.
Byggnads är också kritisk till utredningens förslag.

– Jag hade hoppats på att utredarna tagit till sig våra argument om att stå upp för den svenska modellen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han förutsätter att regeringen tar till sig av kritiken och genomför förändringar av förslaget.

Martina Strand Nyhlin, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.