Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Vattenläcka till Högsta domstolen

Publicerad: 12 augusti 2011, 11:52

I Västra hamnen i Malmö byggdes det nya Teliahuset. Strax innan det överlämnades till kunden uppstod en läcka. Nu vill Trygg-Hansa att Högsta domstolen, HD, prövar vem som ska ta smällen.


Endera dagen avgör Högsta domstolen om den ska pröva ett mål som är av stor vikt för byggbranschen. Ändrade försäkringsvillkor eller höjda premier ligger i potten.

I våras vann Bravida mot Trygg-Hansa i hovrätten. Nu har försäkringsbolaget begärt att HD prövar frågan.

Trygg-Hansa vill att Högsta domstolen, HD, prövar om försäkringsbolagen är skyldiga att betala ersättning för viten när byggen försenas.

I bakgrunden till processen ligger en händelse som är varje byggares mardröm: En stor läcka strax före leverans.

Peab byggde Telias nya kontorshus i Västra hamnen i Malmö. Åtagandet var en totalentreprenad och uppdragsgivare var Utvecklings AB Kranen.

Bravida stod för rörinstallationerna. Entreprenaden skulle överlämnas till Kranen den 30 april 2004. Men strax dessförinnan uppstod en stor vattenläcka i huset eftersom en av Bravidas rörmontörer hade missat att pressa en rörkoppling. Vattnet rann hela påskhelgen och skadorna blev omfattande. Vi berättade om händelsen i Byggindustrin 9.11.

Peab tvingades betala vite till Kranen och krävde i sin tur ersättning från Bravida, som gick vidare och krävde Trygg-Hansa på ersättning.

Trygg-Hansa svarade att försäkringen inte gäller för böter, viten eller straffskadestånd och en skiljenämnd kom senare fram till att försäkringen inte täckte vitet.

I hovrätten var den springande punkten om förseningsavgiften var ett vite eller ett skadestånd. Trygg-Hansa hävdade att de 5 miljoner kronor som Bravida tvingades att betala till Peab på grund av förseningen var ett vite och därför inte täcktes av försäkringen. Bravida hävdade att det handlade om ett skadestånd som täcks av försäkringen.

Svea hovrätt dömde Trygg-Hansa att betala Bravida omkring 5,3 miljoner kronor, inklusive rättegångskostnader.

Indirekt hotar nu Trygg-Hansa med höjda premier eller ändrade villkor i byggbranschens ansvarsförsäkringar. Försäkringsbolaget skriver till HD att hovrättens dom har skapat oro inom försäkringsbranschen och att företrädare för branschen säger att försäkringsvillkoren måste skrivas om, om ansvarsförsäkringen ska täcka kostnader för förseningar.

Trygg-Hansa framhåller i sin ansökan om prövningstillstånd i HD att en byggentreprenör i normala fall betalar ersättning för förseningar i form av ett vite som man har kommit överens om i förväg. Vitesbelopp ofta är mycket större än den verkliga kostnaden för till exempel den försening som har utlöst vitet. Detta för att byggare ska känna en press att leverera i tid.

Därför täcker ansvarsförsäkringar inte viteskostnader och därför har försäkringsbolagen inte tagit med risken för viteskostnader när de beräknar sina premier, enligt Trygg-Hansa.

HD väntas fatta beslut om ett eventuellt prövningstillstånd nu i augusti. Om domstolen skulle besluta sig för att pröva hovrättens dom kan den vägledande HD-domen komma inom ungefär ett år.

Vi har inte lyckats nå Bravidas juridiska ombud, advokat Sture Larsson, för en kommentar. Både Lars Ljung, jurist på Trygg-hansa, och försäkringsbolagets juridiska ombud, advokat Bo Nyström, har avböjt att kommentera överklagandet.

Läs hela överklagandet! Mejla till bjorn@byggindustrin.com. Skriv "Skicka överklagandet" i ärenderaden.

Telias kontor i Västra Hamnen
Bravidas uppdrag var att utföra totalinstallationer i Telia Business Center i Malmö. Kontraktsumman för Bravidas del av entreprenaden var omkring 34 miljoner kronor. Kontorshuset är på 13 500 kvadratmeter plus garage på 3 500 kvadratmeter.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.