Få hela storyn
Starta din prenumeration
Brott & straff
Publicerad: 25 oktober 2019, 12:31
Ett UV-aggregat har använts för att hämma bakterietillväxten. Men en expertgrupp misstänker nu att aggregatet kan ha förvärrat situationen i stället för att, förbättra den.
Användningen av ett UV-aggregat vid nybyggda ingång 100/101 på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan ha försämrat vattenkvalitén i den avstängda sjukhusbyggnaden.
Tidningen Byggindustrin har vid flera tillfällen skrivit om problemen kopplade till nybyggda ingång 100/101 vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Projektet som redan är mer än ett år försenat och en halv miljard kronor dyrare, har nu fått sitt inflyttningsdatum uppskjutet på nytt. Vattenproverna har sedan i vintras inte visat på tillräckligt god kvalité vilket hindrar inflyttning i den nu sedan länge helt färdiga byggnaden.
Region Uppsala beslutade under veckan om nya åtgärder för att komma tillrätta med problemen med vattenkvaliteten i ingång 100/101, skriver de i ett pressmeddelande. Ett UV-aggregat har använts för att hämma bakterietillväxten. Men en expertgrupp misstänker nu att UV-aggregatet kan ha förvärrat situationen i stället för att förbättra den. Nu ska aggregaten stängas av.
Huset har spräckt kalkylerna med råge
– Provtagningen visar att problemen med vattenkvaliteten har förvärrats över tid. Det skulle kunna bero på att de bakteriedödande UV-aggregaten som använts för att rena vattnet har varit överdimensionerade. Detta har i stället gjort att mikroorganismerna har fått mer näring, förklarar Kent Strömberg, projektchef vid Fastighet och service, Region Uppsala.
Han fortsätter:
– På inrådan av expertgruppen kommer vi därför att stänga av UV-aggregaten under de närmaste veckorna. Vi följer upp detta med provtagning och spolning och utvärderar åtgärden. Om den inte ger tillräckligt resultat kommer vi att fatta beslut om andra åtgärder, fortsätter Kent Strömberg.
Kostnaderna skenar för Akademiska sjukhuset
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för fastighets- och servicenämnden, välkomnar beskedet om att en tänkbar orsak är identifierad.
– Vi hoppas att åtgärderna som nu vidtas ger resultat. Det är mycket viktigt att vi får en lösning på detta, så att vårdbyggnaden kan tas i bruk fullt ut, säger Björn-Owe Björk.