Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Veidekke får betala dryga böter

Publicerad: 26 oktober 2018, 11:44

I mars 2018 skickade Arbetsmiljöverket ett föreläggande om att Veidekke Entreprenad skulle betala en sanktionsavgift på 400 000 kronor. Kranarna på bilden kommer inte från den aktuella arbetsplatsen i Umeå.

Foto: Byggindustrin

En sanktionsavgift på 400 000 kronor är vad Veidekke får betala till staten. Detta efter att företaget använt en tornkran som inte besiktigats.


Ämnen i artikeln:

Veidekke

Vid en inspektion den 20 februari 2018 på byggarbetsplats Kvarnvägen vid Lundabron, Strandpromenaden, Umeå upptäckte Arbetsmiljöverket att en av Veidekke Entreprenads inhyrda arbetstagare använde en besiktningspliktig semimobil tornkran. Detta trots att den inte genomgått den ålagda besiktningen som ska ske en gång per år.

I mars 2018 skickade Arbetsmiljöverket ett föreläggande om att Veidekke Entreprenad skulle betala en sanktionsavgift på 400 000 kronor. Avgiften kan sättas ned helt eller delvis om överträdelsen bedöms som ringa eller ursäktlig. Men eftersom Veidekke aldrig yttrade sig i ärendet får de nu betala hela sanktionsavgiften. Veidekke har dock fortfarande möjlighet att överklaga domen från Förvaltningsrätten som kom den 23 oktober.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Veidekke

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.