Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Veidekke gör unik UE-åtgärd

Publicerad: 8 juni 2016, 08:54

Veidekke har beslutat att endast tillåta underentreprenörer i två led. De är det första byggföretaget i Sverige som inför den typen av begränsning. Syftet är att minska risken för att oseriösa företag får uppdrag i Veidekkes projekt. ”Vi får en fantastiskt mycket bättre insyn”, säger Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige.


Ämnen i artikeln:

Veidekkebyggkonkurrenssvartjobbunderentreprenörer

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Veidekkes nya regel innebär inte någon begränsning i antalet underentreprenörer per projekt, utan den handlar om att Veidekke inte vill ha långa kedjor av underentreprenörer. Veidekke kommer fortfarande att anlita underentreprenörer, och de får i sin tur också anlita underentreprenörer, men där tar det stopp.

– Vi sätter inga begränsningar på hur många UE våra UE anlitar. Men när kedjorna börjar bli långa, då är det risk att kontrollen släpper. Vi får en fantastiskt mycket bättre insyn på det här viset, säger Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige.

Läs mer: Rekordbygget i Solna är pilotprojekt för UE-åtgärd.

Jimmy Bengtsson säger att han ser det som helt väsentligt att både Veidekke och andra stora aktörer i byggbranschen säkerställer att det bara finns seriösa företag på Sveriges byggarbetsplatser.

– Vi kan inte jobba på ett sätt så att vi inte vet vilka som befinner sig på vår fabrik. Ingen annan bransch skulle acceptera det. Var och en får välja sin metod. Vi har valt att begränsa UE-leden. Vi ser att det förenklar vårt arbete alldeles oerhört, säger Jimmy Bengtsson.

På sikt hoppas han att Veidekkes beslut ska bidra till fler seriösa företag i byggbranschen genom att gynna de seriösa underentreprenörerna och missgynna de andra.

– I dag finns rätt stora inslag av osund, oseriös konkurrens i byggbranschen, säger han.

Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige, Arne Svensson, projektdirektör Pyramiden och Mathias Darnelius, huvudskyddsombud Veidekke, är säkra på att deras kunder kommer att uppskatta den nya regeln.

Foto: Mattias de Frumerie

Den nya regeln ska vara fullt implementerad i hela Veidekke Sverige inom ett år. Möjligheten att göra undantag från regeln finns, men är begränsad. Varje avsteg ska godkännas av Veidekkes regionchef i förväg.

– Undantagsregeln har vi mest för att det är svårt att fullt ut förutsäga konsekvensen av ett sådant här beslut innan man har testat, därför finns möjlighet till undantag, i alla fall i ett inledande skede, säger Jimmy Bengtsson.

Läs mer: "Rädd att det inspirerar lagstiftare".

Inspirationen till den nya regeln kommer från Norge, där Veidekke haft en liknande begränsning av antalet underentreprenörsled i ett par år. Men kontrollsystemen som ska säkerställa att den nya regeln följs skiljer sig åt mellan länderna, bland annat för att Norge inte har samma system med närvaroliggare

Så funkar det

■ Enligt ett nytt beslut ska de underentreprenörer som Veidekke anlitar:

■ Meddela Veidekke varje gång de anlitar en underentreprenör.
■ Säkerställa att deras underentreprenörer inte anlitar någon underentreprenör. Det finns möjlighet att göra undantag från regeln, men varje avsteg ska godkännas av Veidekkes regionchef i förväg.

■ Utöver begränsningen av antalet underentreprenörsled inför Veidekke ett kontrollsystem som ska upptäcka oegentligheter bland underentreprenörerna. Det handlar dels om regelbundna jämförelser av inköpsliggare och närvaroliggare och dels om stickprovskontroller ute på byggarbetsplatsen.
■ Sedan tidigare arbetar Veidekke med systematiska kontroller av hur de underentreprenörer som verkar inom Byggavtalet sköter sina skatter, avgifter och andra åtaganden som regleras av paragraf 38-40 i byggavtalet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.