tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Veidekke riskerar skadeståndsprocess

Publicerad: 24 januari 2019, 05:09

Det lettiska byggbolaget BMGS hotar att dra Veidekke Sverige inför rätta om företagen inte kan nå en uppgörelse om obetalda fakturor. Enligt BMGS har en process inletts för att uppskatta värdet av företagets arbeten på två bostadsprojekt i Stockholm. Veidekke vill inte närmare kommentera orsakerna bakom tvisten.

Ämnen i artikeln:

VediekkeVeidekke

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Enligt det lettiska byggbolaget BMGS tecknade företaget och Veidekke ett avtal om att leverera prefabricerade betongstommar och stålkonstruktioner till Veidekkes projekt Svea Symfoni och senare, i juni 2017, även till projektet Svea Serenad. Enligt BMGS slutade Veidekke att betala företagets fakturor i november 2017. Efter flera förhandlingar och varningar avslutade BMGS allt arbete i projekten i april 2018, fortfarande utan att ha fått betalt för sitt arbete, uppger BMGS.

Hotar med att gå till domstol

I december förra året meddelade BMGS att företaget förberedde för att dra Veidekke inför rätta. Nu har de båda företagen, enligt BMGS, inlett en process tillsammans med oberoende experter för att uppskatta värdet av BMGS arbete. Enligt det lettiska bolaget bör den processen vara klar i slutet av februari eller början av mars.

Om parterna inte kommer överens kan frågan hamna i domstol.

“Situationen har eskalerat så pass att vi inte ser något annat val än att gå till domstol för att få betalt för vårt arbete om inte Veidekke är villiga att nå en överenskommelse utanför domstolen. Det vore den bästa lösningen för båda parter och skulle spara både tid och pengar” skrev Svetlana Afanasjeva, CEO, på BMGS i ett pressmeddelande i december.

Veidekke bekräftar att man hävt kontraktet

Jimmy Bengtsson, vd på Veidekke, vill inte kommentera tvisten med BMGS.

– Vi har inte för avsikt att föra en öppen process i media, säger han.

Veidekkes kommunikationschef, Kristina Andreasson, bekräftar att entreprenadkontraktet mellan Veidekke och underentreprenören BMGS för projekt Svea Symfoni och Serenad hävdes i våras.

“Enligt Veidekkes mening har vi rätteligen hävt avtalet. Pågående processer får hantera meningsskiljaktigheter i saken.” skriver hon till Byggindustrin.

Det lettiska bolaget har haft andra konflikter

Veidekke vill inte kommentera orsaken till tvisten med BMGS. Det lettiska företaget hade under förra året även en konflikt med fackförbundet Byggnads, sedan det uppdagats att en underentreprenör till BMGS, LVL Bygg, betalat alldeles för låga timlöner till sina arbetare. I samband med detta sa Håkan Ericsson, inköpschef hos Veidekke till SvD Näringsliv, att Veidekke startat en utredning om LVL Bygg och att de tillsvidare var avstängda från bygget.

Kristina Andreasson skriver till Byggindustrin att Veidekke arbetar på flera sätt för att bidra till en sund byggbransch med god affärsetik.

“Vi utbildar våra medarbetare för att säkerställa att vi alltid konkurrerar och agerar på ett professionellt och etiskt sätt – och inom ramen för gällande lagstiftning. Genom bland annat vårt etikavtal ställer Veidekke motsvarande krav även på våra leverantörer” skriver hon till tidningen.

Veidekke har tidigare utmärkt sig i branschen för att ställa hårda krav på transparens inom entreprenadkedjorna. I juni 2016 beslutade företaget att endast tillåta underentreprenörer i två led i syfte är att minska risken för att oseriösa företag får uppdrag i Veidekkes projekt.

”Vi får en fantastiskt mycket bättre insyn”, sa Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige, till Byggindustrin i samband med att beslutet infördes.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev