Reportage och intervjuer om historiska byggen och händelser som påverkat byggbranschen i stort.
Bygghistoria
Nyproducerade bostäder i attraktiva lägen har blivit JM:s signum. De är långt ifrån ensamma, men de kan med gott samvete hävda att de var först. Följ med på en historisk resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.
✓ "Ja, Johan. Det här blir som att sälja isglass på Grönland."
✓ Branschens förnekelse under krisåren: "Det var lite av en drogtillvaro."
✓ Rädslan för ett Skanska-uppköp: "Skulle inte bli någon win-win."
Bostäder
På Nordiska museet förvaras en skatt för den som vill veta mer om byggbranschens arbetare. Byggindustrin har grävt i arkivet och hittat minnen och röster från förr. Här möter du de snickare, anläggare och byggnadsarbetare som har byggt vårt land.
Bygghistoria
300 miljoner spikar. Så många sprutar uppskattningsvis ur maskinerna på en av Sveriges sista spikfabriker. Byggindustrin har besökt Gunnebo Fastening, som högst påtagligt är och har varit en kugge i byggandet av Sverige. Där ser man nu en renässans för den klassiska spiken och önskar sig en tätare dialog med byggbranschen.
Bygghistoria
Dalfolkets arbetsvandringar är kända av historiker ända sedan medeltiden. ”I Dalarna sattes arbetsvandringarna i system på ett unikt sätt”, säger Anna Götlind, professor i historia på Stockholms universitet.
Bygghistoria
Fastigheten Vildmannen 7 på Biblioteksgatan härjades för drygt fyra år sedan av en kraftig brand. När det stod klart att den unika fasaden gick att rädda efter den ödesdigra branden har ett mödosamt detektivarbete pågått i det tysta – där en sällsynt sten kom att spela huvudrollen.
Bygghistoria
”Svenskarna byggde Chicago” är ett uttryck med viss fog. Emigranterna från Sverige satte i slutet av 1800-talet sin prägel på den framväxande megastaden och några blev kända byggmästare med ett antal skyskrapor i sin portfölj.
Infrastruktur
Socialdemokraternas och Centerpartiets beslut att riva upp Dennispaketet möttes med bestörtning av byggbranschen. Så här skrev Byggindustrin i februari 1997 om reaktionerna som följde.
Bygghistoria
Den 10 december delas årets Nobelpris ut. Byggindustrin ser stora rön prisas, men tycker att tunga innovationer inom samhällsbyggnad behöver lyftas på samma sätt. Vi har därför tagit oss friheten att utse ett antal alternativa pristagare som borde höjas lika högt och tilldelas ”Byggnobelpriset”.
Bygghistoria
Genom en miljardrenovering har Kulturhuset i Stockholm återfått sin forna glans. För Byggindustrin berättar arkitekten Per Ahrbom om byggnaden som har varit den röda tråden i hela hans yrkesliv.
Bygghistoria
Inlandsbanan invigdes 1937 och både militären och kungen var flitiga resenärer. Idag rullar tågen fortfarande. Experten Bengt Sandhammar berättar om etapperna, broarna, stationshusen och en del oväntad fakta.