lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

50-årsfirande John Mattson expanderar starkt i Larsberg

Publicerad: 27 november 2015, 15:34

Larsberg på Lidingö stod klart 1970 med 1 200 bostäder i ett 20-tal huskroppar i tegel.

Foto: Staffan Åkerlund

När byggmästaren John sålde sitt byggföretag John Mattson Byggnads AB till Industrivärlden 1966 och satsade på fastighetsbolaget var han själv 50 år gammal. I dag, 27 november 2015, firade fastighetsbolaget John Mattson sina första 50 år i Carl Malmsten Furniture Studies lokaler i Larsberg på Lidingö.

Ämnen i artikeln:

fastighetsutvecklingLondonJMbostadsbyggandebostadsutvecklinghyreskontrakthyresrätterLidingöMalmöStockholm

John Mattson hade som byggare deltagit i många av de projekt som idag sätter sin prägel på det moderna Stockholm. Bland annat två av de fem Hötorgsskraporna vid Sergelsgatan mitt i city, det 25 våningar höga Wennergren Centre men även med omfattande bostadsbyggande, bland annat i  Täby.

Lidingö i allmänhet och Larsberg i synnerhet är i dag en kärna i fastighetsbolaget i snabb tillväxt. Området började byggas 1964 och stod klart sex år senare med 1 200 bostäder i ett 20-tal huskroppar i tegel, ett centrum och skolor.

Efter försäljningen av byggbolaget inledde det nya  fastighetsbolaget en stark tillväxtperiod med förvärv och egna projekt för kommersiella lokaler i Stockholmsregionen, Malmö och London. Dessa fastigheter har sålts vidare sedan antal år och fastighetsbolaget har därefter koncentrerar sig på att nya hyresrätter i Lidingö för egen förvaltning.

2003 väcktes planerna på att vidareutveckla Larsberg. 2006 togs första spadtaget för 128 nya hyresrätter, vilket innebar att man byggde nytt för första gången på 40 år.

– Vi tar första spadtaget om en vecka till 80-90 ytterligare. Vid centrum projekteras för upp till 200 hyresrätter och i ytterligare två områden för 300 respektive 200 nya hyresrätter, säger VD Siv Malmgren. Allt på mark John Mattson äger.

Per Kallstenius, stadsarkitekt i Stockholm i två omgångar från mitten av 1980-talet och fram till 2010, är själv uppvuxen i Lidingö och berättade på jubileet hur han som ung på 1960-talet först var skeptisk till ett så omfattande nybyggnadsprojekt på ön men snabbt ändrade sig.

Något år senare fick han till och med sin första praktikplats som arkitekt i Larsbergsprojektet hos John Mattson.

– Det var min första kontakt med byggsektorn. Jag är imponerad hur väl de ursprungliga husen har stått sig genom åren, jag har själv bott i ett av dem. De är byggda med god arkitektur, med hög kvalitet och de har klarat tidens tand på ett strålande sätt. I dag är de en viktig del av Lidingös skyline.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev