Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Ägarlägenheter som placeringform

Publicerad: 27 januari 2010, 09:20

Företaget Fundior säljer aktier och värdepapper i ägarlägenheter. Nu vill de slå sig in på den svenska och finska marknaden.


Få ägarlägenheter har byggts i Sverige hittills. Nu erbjuder Fundior en alternativ affärsmodell som de hoppas ska sätta fart på det egna byggandet av ägarlägenheter.

– Vår affärsmodell kommer att göra att alla kan delta i fastighetsinvesteringar, säger Reijo Kirstua som är Fundiors grundare, vd och styrelseledamot.

– Ägarlägenheter har funnits länge i Finland. De kunskaper vi har därifrån kommer att hjälpa oss på den svenska marknaden, säger Reijo Kirstua, vd på Fundior.

Fundior erbjuder investerare att köpa bolagets aktie eller att handla räntebärande skuldebrev med en fast ränta som ska vara konkurrenskraftig.
De första räntebärande skuldebreven kommer att släppas under det andra kvartalet i år och de ska vara elektroniska eftersom det, enligt Reijo Kirstua, gör det lättare för mindre investerare att delta. Målet är att ägarlägenheterna ska ge dem som väljer att investera i dem en nettoavkastning på mellan 7 och 8 procent.

– I Finland satsar vi i Helsingforsområdet. I Sverige ser jag främst att vår marknad finns i större städer och på studentorter, säger Reijo Kirstua.

Fundior vill bygga upp ett brett fastighetsbestånd och köpte nyligen 20 procent i ICT Norden Fastigheter. Inom ett till två år hoppas Reijo Kirstua på att de ska kunna bygga ägarlägenheter i egen regi. För tillfället går företaget igenom vilka flerbostadshus som byggs just nu i Sverige, för att kunna köpa loss några intressanta objekt som de kan sälja vidare som ägarlägenheter.
Men först krävs nytt kapital som kan stärka företagets likviditet. 60 procent av Fundiors finansiering ska komma från traditionella banklån och resten genom försäljningen av aktier och skuldebrev.

– Vi kommer att köpa våra första ägarlägenheter inom kort.

Reijo Kirstua bedömer att marknaden i Finland är betydligt mer förutsägbar än den svenska. Samtidigt bedömer han att det är i Sverige som det finns mest pengar att tjäna på investeringarna.

– Prisbilden i Sverige är osäker eftersom ägarlägenheter är en ny upplåtelseform. Det gör också att vi tror att den svenska marknaden kan öppna för en starkare prisuppgång.

Fundior grundades 2005 med affärsidén att tillhandahålla spar- och investeringstjänster. Men under 2009 tvingades företaget till rekonstruktion och nyemission.

Vilka kommer att välja att satsa pengar hos er efter detta?


– Jag förstår att det kan finnas en oro men samtidigt är vårt bord rent nu. Vi startar utan gamla bördor på fastighetsinvesteringar och har redan flera intresserade investerare. Vår finansiella information kommer att vara transparent för att hjälpa investerare att se hur deras pengar placeras, säger Kirstua.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.