Bygghistoria
Arkeologer och byggare samarbetar i Gamla Uppsala
Publicerad: 16 september 2013, 14:31
I höst startar bygget av dubbelspår och tågtunnel genom Gamla Uppsala. Platsen är en av de viktigaste fornlämningsmiljöerna i Sverige och arkeologerna har en självklar roll i byggprocessen.– Det är fantastiskt att få vara med på en utgrävning just här, säger projektledaren Lena Beronius Jörpeland.
Landsvägen genom Gamla Uppsala har grävts upp och förvandlats till en större grop. Just i dag är några arkeologer i full gång med att kartera platsen med hjälp av en RTK-GPS. Genom att koppla upp sig mot både satelliter och mobilnätet går det att få en noggrannhet på halvcentimetern. Forntiden möter nutiden när 1500 år gamla föremål och byggnader kartläggs med modern teknik.
– Vi har hittat fler och mer välbevarade fynd än vad vi hade vågat hoppas på. Det är spännande med information som ställer gammal kunskap på ända, säger Lena Beronius Jörpeland, som är ansvarig projektledare för hela utgrävningen och anställd på Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet.
Vi befinner oss några hundra meter från de välkända tre kungshögarna. Området som grävs ut sträcker sig fram bland villor, skola och lokalgator i Gamla Uppsala. Ett hundratal hus och 90 gravar har hittats liksom tusentals föremål från när och fjärran. Torshammare och amulettringar vittnar om forntida kult. Keramik från hushållskärl, matrester, slagg och spikar från gamla smedjor ger mer kunskap om hur vanligt folk levde. Att få undersöka så här pass stora sammanhängande ytor gör att fynden blir lättare för arkeologerna att tolka. Det vetenskapliga utfallet har överträffat förväntningarna.
– Tidigare har fokus legat på de tre stora kungshögarna och högreståndskulturen däromkring. I den här utgrävningen är målet att belysa hela spektrat av sociala grupper som levde och besökte den här platsen, förklarar Lena Beronius Jörpeland.
Utgrävningsarbetet är inne på sitt andra år. Som mest arbetade ett fyrtiotal arkeologer här under 2012. Ett område på 70 000 kvadratmeter har snart undersökts till en kostnad på 70 miljoner kronor. Det är den största utgrävning som har gjorts någonsin i Gamla Uppsala. Arbetsområdet är uppsplittrat på 23 delytor vilket är ovanligt många. Det har lett till en särskilt stor utmaning att jobba i ett så tättbebyggt område där bil- och busstrafik ska fungera samtidigt som den stora genomfartsvägen genom orten har grävts upp.
– Jag sitter i möten med länsstyrelsen och Trafikverket varje vecka. Vi har en noggrann tidsplan och det gäller att ta tillvara på all information som finns i jorden. När ytan är färdigundersökt tar Trafikverket över den och vi kan aldrig gå tillbaka, säger Lena Beronius Jörpeland.
Lena Beronius Jörpeland tycker att det har hänt mycket positivt vad gäller samarbetet mellan arkeologer, exploatörer och entreprenörer de senaste årtiondena. Planeringsprocessen är mycket mer uppstyrd och strukturerad nu. Alla är mer vana vid att jobba i projekt, menar hon, och jämför med hur det var när hon började jobba som arkeolog på 1980-talet.
– Då hände det att vi kom in för sent i planeringsprocessen. Vägbyggen kunde till och med stoppas för att arkeologer hade gjort intressanta fynd och det ledde till onödiga konflikter. Länsstyrelsens myndighetsansvar var inte lika uttalat då, som ett exempel, säger hon.
Vill du läsa hela reportaget? Du hittar det på sid. 14-16 i Byggindustrin 28/2013 som är ute den 13 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.
Johanna Åfreds johanna@byggindustrin.com