söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Avvaktande byggbransch under förra pandemin

Publicerad: 17 april 2020, 04:01

Byggarna tog svininfluensapandemin 2009-2010 med relativ ro, men även på stort allvar.

Foto: Mattias de Frumerie

Den pågående coronapandemin påverkar just nu hela samhället på ett sätt som vi sällan skådat. Men hur reagerade Bygg­sverige under den föregående pandemin, svininfluensan? Vi tittar i ­arkivet.

Ämnen i artikeln:

historiska byggenpandemisvininfluensan

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


När svininfluensan (H1N1) svepte över världen för drygt elva år sedan var det den första pandemin sedan Hongkong-influensan 1968. Liksom dagens coronavirus var symtomen milda för de flesta, medan vissa grupper riskerade att bli betydligt sjukare. En skillnad från dagens situation var att ett vaccin snabbt fanns på plats.

När Byggindustrin gjorde en rundringning i branschen i augusti 2009 tog byggarna situationen med relativ ro, men även på stort allvar.

Beredskap för influensan

NCC skapade en beredskapsgrupp som arbetade med frågor kring influensan. Man avstod däremot från att organisera vaccination på arbetsplatsen. Medarbetarna uppmanades i stället att besöka vårdcentralen.

Även Peab arbetade med att ta fram en handlingsplan.

”Bland annat ska vi ta reda på vilka som är de viktigaste nyckelprojekten och vilka som är nyckelpersoner så vi kan agera på rätt sätt när medarbetare blir sjuka”, berättade Kai Nilsson, personalchef på Peab.

Övervägde vaccinsatsning

På Skanska genomfördes en riskanalys för att se om man borde göra en större satsning med vaccineringar. Personalchefen Lillevi Molin berättade att särskilda bemanningsplaner och rekommendationer om att minska antalet personliga möten kunde komma framöver. Inte heller Veidekke hade i skrivande stund fastställt någon särskild plan inför det väntade utbrottet i Sverige.

”Men vi kommer att gå ut med information om handhygien och vi har rekommendationer om att man ska ordna telefonmöten och video-konferenser i stället för att resa till personliga möten”, förklarade Per-Ingemar Persson, Sverigeansvarig i Veidekkekoncernen.

Fram till den 27 januari 2010 hade 26 dödsfall till följd av svininfluensan bekräftats. 10 985 sjukdomsfall var bekräftade i landet. I mitten av augusti 2010, ungefär ett år efter att smittan fick pandemi-status, bedömde Världshälsoorganisationen, WHO, att utbrottet i stort sett var över.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev