Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

BI skärper medlemskraven

Publicerad: 9 mars 2011, 14:12

Företagens årsredovisning och vd ska synas noggrannare.


Tidigare ställde Sveriges Byggindustrier, BI, krav på att nya medlemsföretag skulle följa kollektivavtal, betala medlemsavgift och inte ha obetalda skatter.
Utöver detta ställs nu en rad nya krav som fastställdes av BI, och började gälla i slutet av november 2010.

– Ett nytt krav är att ägare med avgörande inflytande i företaget ska ha en klanderfri vandel. Det gäller även styrelsens ledamöter, vd och revisorer, säger Tomas Cadstedt, ekonomichef på BI.

Nytt är också att ett företag som vill bli medlem ska vara anslutet till ID-06. Det ska även ha varit verksamt inom byggindustrin, i eller utanför Sverige, de senaste två åren. Det ansökande företaget ska ha rena revisionsberättelser och kunna visa upp sina två senaste årsredovisningar, som dessutom ska ha reviderats av en godkänd revisor.

Ytterligare ett krav handlar om att företaget ska vara aktie-, handels- eller kommanditbolag.

– Det får alltså inte vara en enskild firma, säger Tomas Cadstedt.
Antalet medlemmar i BI har ökat med 50 procent sedan år 2000. I dag har organisationen omkring 3 200 medlemsföretag. Att företag har uteslutits har inte hört till vanligheten men det har förekommit.

Hur kommer medlemsantalet att påverkas av de strängare reglerna?
– Det är för tidigt att säga. Vi har inte gjort några sådana bedömningar, säger Tomas Cadstedt.

För att så långt möjligt säkerställa att företagen uppfyller de nya kraven utvecklar BI nu nya rutiner som ska medföra en likformig och korrekt behandling av alla ansökningar. Byggföreningsstyrelserna ska alltid yttra sig över ansökningar innan beslut fattas.

– Vi hoppas att de nya kriterierna så långt möjligt ska säkerställa att medlemskapet i BI förknippas med seriositet, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.