Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

BI vill invänta exportindustrin

Publicerad: 21 februari 2013, 12:40

Avtalen inom exportindustrin planeras att bli klara till den 31 mars. Byggavtalet löper ut före industrin. Arbetsgivarna har därför för avsikt att vänta in att exportindustrins avtalsnivå, det så kallade märket, innan Byggavtalets lönedel kan avtalas.


”Det första avtalet kommer att vara något som alla kommer att förhålla sig till. Och vi i byggbranschen kanske inte är de mest lämpade för det första avtalet”, säger Mats Åkerlind till tidningen Arbetet (gamla LO-tidningen).

”Byggnadsarbetare är högavlönade och branschen är mansdominerad. Och vi känner inte av den internationella konkurrensen”.

Byggavtalet löper ut en månad före industrins avtal och omfattar cirka 65 000 byggnadsarbetare.

De huvudsakliga kraven från Byggnads sida inför 2013 berör arbetsmiljön och striktare kontroll på de underentreprenörer företagen avtalar med. Det finns ett krav bland annat att huvudentreprenör ansvarar för förhållanden för avtalsparter underentreprenörerna har. Byggnads begär även att prestationslönenämnden ska upphöra.

Byggservice vill man ha bort ur avtalet och önskar en stärkt ställning för skyddsombuden.

Sveriges Byggindustrier vill begränsa prestationslönerna till de största byggarbetsplatserna och tidlöner som huvudform för de övriga. BI har lagt upp en långsiktig strategi för att nå ett av sina viktigaste mål, moderna medarbetaravtal. Det innebär stadigt minskande skillnader mellan arbetare och tjänstemän.

”Det ska finnas ett lönegolv för alla men med möjligheter till individuell löneutveckling och karriär”, sade Mats Åkerlind, BI:s förhandlingschef i Byggindustrin 2–13.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.