Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Bim-standard behövs

Publicerad: 18 februari 2013, 09:39

När man köper bim-tjänster gäller det att beställa precis lagom, varken för mycket eller för lite. Det behövs en standardmall, ett ramverk. Det menar Henrik Gustavsson, Skanska Teknik, och Mats Knutsson, Arkitekterna Krook och Tjäder, i en färsk SBUF-rapport.


En aspekt av bim och cad-program är att modellerna som skapas redan från början innehåller extremt mycket information. En enskild vägg i en modell kan innehålla hundratals parametrar. Hur ska vi då veta vilken information vi ska använda och i vilket skede?

– Bim-modellerna innehåller egentligen en massa överinformation i 3D. För att hitta rätt gäller det att beställa rätt information, annars kan det bli både dyrt och krångligt, säger Mats Knutsson på Arkitekterna Krook och Tjäder.

– En beställning av bim ska alltid utgå från direkt affärsnytta. Det kan vara en enkel kollisionskontroll, en tidig kalkyl eller en 5D-modell, säger Mats Knutsson.

Projektledaren Henrik Gustavsson på Skanska Teknik har tillsammans med Mats och flera andra representanter från byggbranschen tagit fram SBUF-rapporten ”Detaljeringsnivå i bim”. Utgångspunkten för rapporten var att fler och fler upptäckt behovet av en bättre överensstämmelse mellan beställning och leverans av bim. För konsulter i olika discipliner är det ofta svårt att leverera rätt innehåll i modellerna på grund av att beställningen är oklar när det gäller omfattning och innehåll.

– Olika discipliner jobbar med modellerna på olika sätt och har olika syn på detaljeringsnivån. Sedan spelar typen av byggobjekt och entreprenadform in och påverkar hur bim-projekteringen utförs. I praktiken innebär detta att det är nödvändigt att definiera detaljeringsnivån för en mängd olika situationer som förekommer i en byggprocess, säger Henrik Gustavsson.

Efter en sondering av olika internationella standarder valdes den amerikanska LOD-standarden (level of detail/development) som utgångspunkt.

– Det optimala systemet finns inte men vi tror inte att det spelar så stor roll. Huvudsaken är att alla aktörer på en marknad använder och utgår från samma standard. Och den bör vara rätt enkel, säger Henrik Gustavsson, Skanska Teknik.

LOD använder fem olika nivåer, från skiss till färdigt bygge. Nivåerna klättrar vidare i takt med att projektets detaljeringsgrad ökar via systemhandlingar, vidare till bygghandlingar och fram till den sista nivån relationshandlingar. Nivåerna specificerar vilken information man får använda i ett visst skede och definierar då vilken information som måste finnas i modellen.

– Vi testade LOD-systemet i några vanliga situationer och kom fram till att det fungerar generellt även i Sverige. Det viktiga är att vi inom byggsektorn i Sverige kan enas och använda samma standard. Projektets ambition är att hitta ett ramverk som också ska vara flexibelt så att vi har möjlighet att utvecklas i systemet i takt med att teknik och processer kring bim utvecklas. Ju tidigare man är i processen, desto större frihet vill man ha. Det finns ingen poäng med att alltför tidigt låsa in sig i bim-administration, säger Mats Knutsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.