Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Biologiska museet blir byggnadsminne

Publicerad: 28 november 2018, 15:58

Biologiska museet på Djurgården i Stockholm blir byggnadsminne. Både byggnaden och utställningarna ska skyddas och bevaras för framtiden.


Biologiska museet på Djurgården i Stockholm blir byggnadsminne. Det innebär att byggnaden bedöms ha synnerligen höga kulturvärden och att byggnaden och utställningarna därför ska skyddas för framtiden.

Förra året stängde Biologiska museet för allmänheten på obestämd tid på grund av byggnadens dåliga skick och stora behov av renovering. I samband med renoveringsbehoven aktualiserades också frågan om byggnadsminnesförklaring.

Biologiska museet ägs av Stiftelsen Skansen som väckte frågan om byggnadsminnesförklaring i februari i år och nu har Länsstyrelsen Gotland, eftersom jäv föreligger då landshövdingen i Stockholms län är ordförande i Stiftelsen Skansen, förklarat museet som byggnadsminne.

Motiveringen är att museet, som i hög grad är bevarat från hur det såg ut vid öppnandet 1893, förmedlar kunskap om musei- och vetenskapshistorien. Panoramautställningen, som besökarna tittar på genom ett observatorietorn och ger möjligheten att se djur i sin naturliga miljö, har ett högt kultur- och konsthistoriskt värde. Dessutom berättar byggnadens exteriör om det sena 1800-talets nationalromantiska stiluttryck som inspirerats av norska stavkyrkor.

Skyddet innebär i det här fallet innebär det att museet inte får rivas eller förändras till sitt yttre och att utställningarna inte får förändras. Stiftelsen Skansken får även bidrag från Länsstyrelsen Stockholm för arbetet med att byta ut sju takfönster på västra takfallet. Arbetet beräknas kosta cirka tre miljoner kronor, varav bidraget kommer att täcka 80 procent.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.