söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Byggarens bästa vän fyller 140 år

Publicerad: 3 april 2023, 08:31

Fabriken i Hultafors har grundades av Karl-Hilmer Kollén.

I vår är det 140 år sedan Karl-Hilmer Kollén grundande tumstocksfabriken i Hultafors. Anita Svanholm har skrivit en bok om människorna bakom en bygginnovation som är lika användbar i dag som när den uppfanns.


Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


När Sverige skulle gå över från att räkna i tum till centimeter fick ingenjören Karl-Hilmer Kollén idén till en “komparationslinjal” med de olika måtten på var sin sida.

– Det visade sig vara otympligt att gå runt med den stora linjalen och därför utvecklade han en vikbar variant med den låskonstruktion som används än i dag, säger Anita Svanholm.

Anita Svanholm har skrivit boken ”Hultafors, Kollén och tumstocken – ett samhälle, en man och en idé som blev en världsprodukt”.

Som uppvuxen i Hultafors har hon en personlig relation till tumstocksfabriken på den västgötska orten. Hennes pappa jobbade där i över 50 år. Som blivande historielärare arbetade hon med en universitetsuppsats i historia om fabriken. Då saknades underlag för att skriva uppsatsen, men nu – många år senare har det i stället blivit en bok.

Läs även: JM:s okända förflutna – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare

– Boken är en hommage till de som jobbade i tumstocksfabriken under de första hundra åren, säger Anita Svanholm.

I boken, med titeln ”Hultafors, Kollén och tumstocken – ett samhälle, en man och en idé som blev en världsprodukt” får läsaren följa olika familjer, deras gemenskap och sammanhållning och arbete på fabriken.

– Boken berättar både om ägarna och arbetarna och hur de levde i samklang med varandra, säger Anita Svanholm.

Läs även: LISTA: Bygghistoriens glömda genier

I dag ingår fabriken i Hultafors Group, som ägs av investmentbolaget Latour. Det tillverkas fortfarande mellan 35 och 40 000 meter tumstock dagligen i Hultafors.

– Det är en världskänd produkt som i princip ser likadan ut som den gjorde för 140 år sedan, säger Anita Svanholm.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev