Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Det var häftigt att lägga golv i Greta Garbos våning

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Årets  hantverksdagar på Skansen arrangerade av Skansen och Stockholms Hantverksförening  bjöd på sol och värme denna osannolikt vackra höstdag i oktober. Här visade skickliga hantverkare under två dagar sina specialiteter för intresserade ungdomar.
Byggindustrin möter den blivande golvläggaren Kenneth Widgren och snickaren Christoffer Palmgrund som går i trean, det sista året på Byggprogrammet på YTC Yrkestekniskt gymnasium i Järfälla. De är i full färd med att vid Skånska Gruvan renovera ett gammalt fönster. Genast kommer intresserade herrar och undrar vad det kostar.
- Det beror på vad ni vill att vi ska göra, säger de snabbt.
Intresset för gammalt gediget hantverk är växande det kan man konstatera. Och hantverkardagarna är till för att locka högstadieelever till hantverksutbildningarna.
- Jag tror på en ljus framtid, säger Christoffer Palmgrund. Marknaden är mycket bättre ny och mycket jobb väntar.
Vad gillar du helst?
- Jag är barnsligt förtjust i att riva, men självklart tycker jag om bygga nytt.
Jag gillar att snickra det är så brett. Det innehåller så många olika moment, säger den blivande snickaren.
Kenneth Widgren tycker dock att golvbranschen är intressantare.
Varför valde du golv?
- Jag provade på att lägga golv när gjorde min praktik. Jag tyckte det var så roligt så att jag ville fortsätta. Det var häftigt att jag fick vara med och lägga golv i Greta Garbos gamla våning i Karlberg i Stockholm. Vilken våning, den var på 500 kvadratmeter, det är en FN-delegat som ska flytta in där nu. Kenneth säger dock att han från början inte visste vem Greta Garbo var!
Vad är det mer som är så roligt?
- Man ser nytt resultat snabbt. Gamla mattor byts ut mot nya. Det är roligt med all variation. Nu finns det mattor som liknar kalksten, utvecklingen har snabbt gått framåt. Det finns så många varianter i dag. Men själv gillar jag parkett, det känns fräscht.
Sist men inte minst Kenneth har också blivit garanterad jobb på LT-Golv i Spånga direkt efter utbildningen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.