Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Drönare redo för museet

Publicerad: 1 april 2020, 04:08

NCC:s drönare från 2015 finns nu på Tekniska museet i Stockholm.

Foto: NCC

Teknik åldras snabbt. NCC:s första drönare finns nu att beskåda på Tekniska museet i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

byggteknikNCCdrönare

Drönaren har gått från framtidsteknik till en hobbyleksak privat och ett vanligt verktyg i yrkeslivet – inte minst i byggsvängen. Men är det redan dags att sätta den på museum? Ja, åtminstone den här: NCC:s allra första drönare, som byggbolaget nu har donerat till Tekniska museet i Stockholm – fem år efter att den togs i bruk.

Historien bakom detta flygande­­ verktyg visar på sann gör det självanda. NCC hade uppvaktats av ett företag som tillverkade drönare för fotogrammetrisk mätning. Men Andreas Lydig, i dag drönaransvarig på NCC, hade egen erfarenhet av att bygga och använda drönare. Genom att själv montera byggsatser kunde han få sex drönare till priset av en – och dessutom få den skräddarsydd efter byggbolagets behov. Sedan dess utbildas också NCC:s medarbetare i drönartekniken för att man inte ska vara beroende av en specialist.

Nu har denna drönare av modell ”Spyder 6” pensionerats, och betydligt mer modern teknik används i dag. En klassiker från 2015? Åtminstone en modern klassiker!

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggteknikNCCdrönare

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.