Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Equator - från Art Deco till Öst

Publicerad: 18 Maj 2009, 14:06

En vit fin bok om Equator arkitekter har getts ut med tanke på arkitektkontorets 10-årsjubileum härförleden. Det är en litterär bok som innehåller kollektiva memoarer med visionära inslag om arkitektur, arkitekter och om Equator.


För texten i boken står Torbjörn Elensky. I boken där Equators projekt är samlade med intressanta texter och illustrationer får man bland annat veta att namnet Equator som EGÅ arkitekter skulle byta till några decennier senare har sin upprinnelse i arkitektkontorets Irakprojekt. Det skapades ett gemensamt företag för att sköta utlandsarbetena för de inblandade kontoren och bolagen. Namnet har inte, som man kan tro med jordens ekvator att göra, utan det betyder ”dela lika”.

Trots att Saddam höll Irak i ett järngrepp i slutet av 70-talet, var det relativt lugnt i landet och utländska turister kunde roa sig där. EGÅ arkitekter hade jobbat tidigare i Irak och ritat en skola för handikappade barn och dessutom deltagit i en tävling för ett nytt universitet i Suleimaniye.

I ett projekt med ett 20-tal atombombsäkra bunkrar i Bagdad ville irakierna ha kontakt med Sverige som hade en av världens främsta bunkerteknologi vid den här tiden. Irakierna ville ha tillgång till den svenska tekniken. I bunkerprojektet samarbetade arkitektkontoret med Wiman Arkitektkontor samt Lars Karlsson och ABV som var entreprenörer. Ett pikant inslag i affären var att Civilförsvarstyrelsen indirekt garanterade att bunkrarna uppfyllde svensk standard. Det var irakiernas krav för att lägga beställningen hos de svenska företagen.

Haga Tingshus som byggdes 1907 vid landsvägen från Stockholm till Uppsala, var ett centralt tingshus i Stockholm på den tiden. Då fanns det enligt uppgift endast sju bilar i Stockholm! Idag är tingshuset efter ombyggnaden moderniserad med en del originalinredning bevarad.
Samarbetet med Riksantikvarieämbetet var en av de viktiga ingredienserna. Nämnas kan att det under bygget blottlades en 2,7 m djup jättegryta från istiden. Den är idag synlig från ett fönster i källarmuren. Huset är idag statligt byggnadsminne vid Nationalstadsparken.

Fakta
Text: Torbjörn Elensky
Art direction & Grafisk design: www.ohlsonsmith.se
Tryck: Sandvikens Tryckeri
Bokbindning: Bengt Perssons Bokbinderi
Reaktionskommitté: Katarina Westin, Mimmi Kannel, Lars Raatamaa, Ulla Redgert och Stefan Börjesson
Distributör: Equator Stockholm
Inbunden med 217 sidor

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.