Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Fias arbete får ny plattform

Publicerad: 19 januari 2012, 09:48

IQ Samhällsbyggnad kan bli den nya ramen för diskussioner kring förnyelse i anläggningsbranschen.


Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den 22 mars arrangeras den allra sista Fia-dagen. Därefter läggs projektet Fia, Förnyelse i anläggningsbranschen, ner. Men projektet kommer sannolikt att leva vidare i någon form. Under våren ska en arbetsgrupp lämna ett konkret förslag till vad som ska ta vid efter FIA.

– Vi är fortfarande i början av arbetsprocessen och har bara hunnit ha ett möte. Vårt andra möte hoppas jag vi hinner med under januari, säger Ulrika Francke som leder arbetsgruppen.

IQ Samhällsbyggnad är enligt vd Anna Sander en möjlig organisation för ett fortsatt förnyelsearbete.

– Om branschen vill ha en neutral arena är vi redo att diskutera lämpliga former för det. Men det är för tidigt att säga hur Fias efterföljare ska utformas, det hänger på vad intressenterna vill ha. Det kan bli en egen organisation eller integreras med vår verksamhet, säger hon.

Hon berättar att IQ Samhällsbyggnad redan samordnar flera program inom byggsektorn som styrs med egna styrelser, som exempel nämner hon Open bim och Energimyndighetens forskningsprogram Cerbof.

Delar av Fias arbete kommer att drivas vidare inom ramen för Pia, trafikverkets satsning på produktivitet och innovation inom anläggningsbranschen.

– Pia driver produktivitetsfrågorna, det är viktigt, men det finns andra aspekter av förnyelse. På IQ Samhällsbyggnad arbetar vi till exempel mycket med innovation inom miljö- och energifrågor, säger Anna Sander.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, är också intresserat av att föra vidare den kunskap som finns inom Fia.

Anna Sander säger att IQ Samhällsbyggnad, om det blir aktuellt, gärna samarbetar med flera olika parter kring Fia.

– Vi är öppna för samarbete med alla. Det är vår verksamhetsidé.
Arbetsgruppen, som leds av Ulrika Francke, har inte hunnit diskutera vilken roll IQ Samhällsbyggnad kan få i det fortsatta arbetet med förnyelse av anläggningsbranschen.

– Något vi måste ta hänsyn till i den framtida diskussionen är att IQ Samhällsbyggnad i dag fungerar annorlunda än vad Fia har gjort. IQ Samhällsbyggnad har ett brett anslag där de engagerar flera olika parter medan Fia har fungerat som ett mer koncentrerat forum mellan Trafikverket och aktörerna, säger Ulrika Francke.

GRUPP MED FEM PERSONER
Arbetsgruppen som har i uppdrag att ta fram ett förslag till hur ett forum för anläggningsfrågor kan organiseras efter Fia består av följande fem personer:
Ulrika Francke, vd för Tyréns.
Stefan Engdahl, investeringschef på Trafikverket.
Eskil Sellgren, vice vd för WSP och affärsområdeschef för WSP Samhällsbyggnad.
Tomas Carlsson, affärsområdeschef för NCC Construction Sverige.
Fredrik Winberg, egen konsultverksamhet och styrelseuppdrag för bland annat CBI Betonginstitutet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev