Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Gå in i Hemliga rum den 24 maj

Publicerad: 28 mars 2008, 14:39

Den 24 maj ska bli en dag fylld av hemligheter och historia. Sverige är fullt av okända hus och hemliga rum. Ett rum kan berätta många historier och spännande berättelser. Just nu letar vi upp alla skrymslen och vrår på de 27 Hemliga rum som ska öppnas för en dag. Det sade Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef på Statens Fastighetsverk, när de olika hemliga rummen presenterades i Skeppsholmskyrkan i Stockholm häromdagen.


- Vi vill ge svenskarna ökad kunskap om vårt gemensamma kulturarv. Vad det betyder historiskt, för oss idag och för framtiden. Vi vill skapa ökad förståelse för varför kulturarvet är viktigt och hur vi på SFV hanterar dess kulturmiljöer och fastighetsvärden, säger Bo Jonsson, generaldirektör på SFV.

Ett litet smakprov ur det mycket skiftande programmet förevisades i Skeppsholmskyrkan där pressträffen ägde rum. Såsom Oxenstiernska palatset, trädgårdsrum i Tessinska palatset och ett hängande hemlighus i Vadstena. I Sillakällar´n och Havremagasinet på Karlsborgs fästning fattar man att det var annat än kulor och krut som var väsentligt för Stockholms försvar. Även fängelsehålor, bergrum och hemliga gångar kan besökas. Vidare kan man också ta sig till det svenska ambassadresidenset i Helsingfors som öppnas för allmänheten den här dagen i maj.

Projektledaren Annica Snäll upplyser för säkerhets skull om att vissa av rummen är svårtillgängliga, trånga och lite riskfyllda. Det kan vara bra att veta.

Hela listan på de 27 Hemilga rummen finns på www.sfv.se

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.