Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Gårdsbjälklag riskerar att rasa

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

Många gårdsbjälklag i äldre fastigheter måste rivas eftersom konstruktionen är så anfrätt av fukt och rost att de riskerar att rasa. Det konstaterar Cement och Betong Institutet, CBI.

CBI ser med stor oro på problemet med gårdsbjälklag, som accelererat under senare år. Uppskattningsvis finns det mellan 3 000 och 4 000 gårdsbjälklag från perioden 1890 till 1950 enbart i Stockholm. Av dem är minst ett hundratal i farozonen. Ännu har inget rasat men förra året inträffade två ras i källarbjälklag som hade samma konstruktion som gårdsbjälklagen.

Gårdsbjälklag i äldre fastigheter är mycket vanliga i Stockholm och i andra storstäder med äldre stadskärnor. De byggdes för att skapa extra utrymme för förråd, garage, verkstäder och liknande samtidigt som bjälklagets ovansida användes för soptunnor, piskställningar och cykelställ.

De gårdsbjälklag som är i riskzonen finns i hus byggda mellan förra sekelskiftet och fram till 1950-talet. Två konstruktioner dominerar. De riktigt gamla består av stålbalkar med mellanliggande valvbågar av tegel eller oarmerad betong.

Gårdsbjälklag av lite yngre modell har också stålbalkar men med under- och ovansidan av armerad betong. I båda fallen har masugnsslagg, tegelkross och liknande använts som fyllning och ovansidan har tätats med papp och gjutasfalt.

I många fall är vattenavrinningen underdimensionerad, bjälklaget har fel lutning och brunnarna är felaktigt placerade. Detta har medfört att snö och regn trängt in i konstruktionen med följd att stålbalkar och armering rostat och betongen sprängts sönder.

- De kritiska delarna i konstruktionens hållfasthet är den bärande armeringen och stålbalkarna, säger civilingenjör David Pöntinen, CBI.

- Det bästa råd jag kan ge en fastighetsägare som har ett misstänkt gårdsbjälklag är att omedelbart kontakta en erfaren konsult som kan göra en undersökning av bjälklaget och rekommendera åtgärder, säger han.

Läs mer i BIN 12.05

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.