Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Gothias nya hisschakt en glidande process

Publicerad: 25 oktober 2012, 09:56

Peabs miljardprojekt Gothia Towers, mitt i Göteborg, är nu inne i en spännande fas – glidformsgjutningen av en 90 meter hög kärna. Arbetena startade den 1 oktober och pågår i sex veckor, dygnet runt, med en bemanning av 22 personer per skift.


Kärnan, hisschaktet, växer med 3–5 meter per dygn.

– Det här systemet med glidformsgjutning är rätt vanligt utomlands. Här hemma används det oftast till bropyloner, skorstenar och en hel del i gruvbranschen, säger Leif Engelbrektsson, arbetsledare på Peab.

Metoden och formen är öster­rikisk och gjutarbetena utförs av Göteborgs form & armering.

Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner, såsom TV-torn, vattentorn med mera. Glidformstekniken användes vid byggnationen av Kaknästornet. Fördelen med denna teknik som är en specialiserad yrkesgren, det finns bara cirka 200 yrkesutövare i Sverige, är att det ger byggnaden en säker stabilitet och det går fort, man sparar tid och det är säker arbetsmiljö.

Kärnan spänns och stabiliseras från plan 17 till bottenplattan med tolv stycken 50 meter långa vajrar.

– Det är en kraft på 2 400 ton som man drar ner och som gör plan 17 stabilt. Nu tar gjutningsarbetena paus i ett par veckor till dess att vajrarna är på plats och sedan startar vi med de resterande tolv våningarna, säger Leif Engelbrektsson.

Peabs kontrakt omfattar en sex våningar hög tillbyggnad och ett nybyggt hotell på 29 våningar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.