Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Grön premiärklassning för Hagaporten

Publicerad: 23 juni 2010, 11:44

Skanskas kontorsprojekt Hagaporten III i Solna har diplomerats som Sveriges första "Miljöklassade Byggnad".


Hagaporten fick också den högsta klassningen; guldnivån. Certifieringen utförs av intresseföreningen Miljöklassad Byggnad.

- Jag har varit med från ett tidigt skede med att ta fram miljöklassningssystemet och kom också in tidigt i utvecklings- och styrarbetet med Hagaporten III, så certifieringen känns väldigt rolig, säger Hans Wallström, miljö- och arbetsmiljöchef på Skanska kommersiell utveckling i Norden.

Märkningen miljöklassad byggnad är frukten av Bygga-bo-dialogen där diskussioner ledde fram till en rapport som i sin tur blev ett forskningsprojekt (med medel från Formas och näringslivet) där systemet bearbetades till en så användarvänlig och vetenskapligt korrekt modell som möjligt.

Märkningen Miljöklassad Byggnad utgår från tre huvudaspekter: energi, innemiljö och material/kemikalier och projekten bedöms sedan i diverse underrubriker inom de tre områden. "Betyget" är fyrgradigt - klassad, brons, silver och guld.

Elisabeth Falemo, statssekreterare på miljödepartementet, gav gulddiplomet till Caroline Arehult, vd för Skanska Fastigheter Stockholm vid en ceremoni under onsdagen (23 juni).

- Det här känns väldigt kul. Vi märker också bland våra kunder att intresset och kraven växer när det gäller gröna lösningar i våra kontorsprodukter. Det har blivit en allt viktigare varumärkesfråga, säger Caroline Arehult.

Alice Bah Kuhnke är hållbarhetschef på ÅF, som varit med att projektera kontoret och som i dag sitter som hyresgäst av fastigheten.

- Vi är nog lika stolta som Skanska. Vi har jobbat med projektet och nu sitter vi här. Det känns som att vi i det här fallet lever som vi lär. Riktigt så här bra ser det inte ut på alla våra kontor, men vi har satt ambitionsribban väldigt högt och vi är på väg, säger Alice Bah Kuhnke.

Hagaporten III är också sedan tidigare certifierad som "green building".

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.