Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Industrihistoria ställs ut i Åhus

Publicerad: 4 augusti 2010, 10:59

I Åhus pågår en sommarutställning: företaget Åhmans historia flätas ihop med stadens industrihistoria.


Åhmans i Åhus startades 1860 som ett möbelsnickeriföretag. Företaget har därefter bland annat producerat inredningar till hotell, butiker och tåg. I dag producerar företaget i princip bara hisskorgar.

Fem generationer ur två familjer har drivit företaget; tre generationer Åhman, sedan två generationer Beyer.

Nu finns Åhmans historia och därmed ett stycke svensk industrihistoria till beskådan.

- För två år sedan fick jag kontakt med St Annas gille, hembygdsföreningen här i Åhus, berättar Åhmans vd Henning Beyer.

Hans far Johan Beyer, tidigare ägare av Åhmans, skänkte företagets sparade ting till St Annas gille. Nu när företaget fyller 150 år har de sorterats och tillsammans med inlånade objekt visas de på Aoseum och Håkansgården.

Tidslinjer finns schematiskt uppställda där man kan se utvecklingen i Åhus parallellt med företagets framsteg.

- Ett exempel är att Åhus började elektrifieras 1911 - och 1912 köper Åhmans sin första elmotor, visar Henning Beyer på tidsaxeln.

I första hand är det möbler, verktyg och ritningar som visas. De flesta möbler som visas upp är tillverkade före 1920-talet, antingen efter egna ritningar eller efter kundens önskemål. Det kunde gå till så att kunden sett en förlaga i en tysk möbelkatalog och ville få den tillverkad.

Ur en tysk möbelkatalog. Foto Ingrid Gallagher

- Föregångaren till Ikea-katalogen, säger Tore Olsson, före detta medarbetare hos Åhmans.

Tore Olsson var  lärling hos Åhmans för att sedan komma tillbaka till företaget som ingenjör på 1960-talet. Att jobba hos Åhmans "gick i släkten", redan hans morfar gjorde det - kuriosa som fastställer det faktum att Åhmans och Åhus historia på flera plan är förenade.

Tore Olsson - del av Åhmans historia. Foto Ingrid Gallagher

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.