Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

JM vill öka starttempot

Publicerad: 6 Maj 2009, 13:35

Nu vill JM öka takten på nya byggstarter – men det gäller att man har bankerna med sig. ”Vi har mycket medvetet legat lågt när det gäller byggstarter för att hålla riskbilden på en hanterlig nivå, men nu hoppas vi på ett ökat antal byggstarter under andra och tredje kvartalet”, säger JM:s vd Johan Skoglund.


JM presenterade förra veckan resultatet för första kvartalet. Pilarna pekar – jämfört med fjolårets rekordsiffror – som väntat neråt. Intäkterna föll med 33 procent till drygt 2 miljarder kronor och rörelseresultatet föll från 457 Mkr till 96 Mkr. Men JM menar samtidigt att marknaden, särskilt i Sverige, har stabiliserats jämfört med sista månaderna i fjol. Den låga räntan har varit en bra medicin när det gäller bostadsefterfrågan.

–Vi har haft en hygglig försäljning i både Sverige och Norge de senaste månaderna. Folk tenderar att boka eller köpa i senare skede under produktionen. Det finns givetvis en koppling till hur andrahandsmarknaden fungerar. Kunderna måste veta att de kan sälja sin befintliga bostad, säger JM:s koncernchef Johan Skoglund.

I dagsläget sitter JM med en projektportfölj på 30 600 byggrätter (där en dryg tredjedel ligger i Stockholm) och man har 4 000 bostäder i pågående produktion. Det är inte aktuellt med nya förvärv under den närmaste tiden, däremot vill man börja beta av sitt projektlager i snabbare tempo.

–Vi har mycket medvetet legat lågt när det gäller byggstarter för att hålla riskbilden på en hanterlig nivå, men nu hoppas vi på ett ökat antal byggstarter under andra och tredje kvartalet. Byggrättsportföljen är för stor. Det gäller bara att vi får bankerna med oss, säger Johan Skoglund.

Kreditsektorn spelar en huvudroll. Det var väldigt trögt att få med bankerna under november och december. Situationen har, enligt Johan Skoglund, blivit bättre under de senaste månaderna. Bankernas utlåningen till presumtiva kunder upplevs inte som något problem i dagsläget. Men frågetecknen gäller projektfinansieringen. JM vill undvika att belasta balansräkningen med egenfinansiering.

–Nu får vi se vad som händer. Det har inte varit några problem att hitta skaplig finansiering hittills i år, men det har också handlat om ett ytterst begränsat antal projekt. Nu när vi vill öka takten så får vi se vad som händer, säger Johan Skoglund.

–Vi har haft bra dialoger med affärsbankerna och det räknar vi med att kunna fortsätta att ha. Bankerna måste tycka att det är kul med projektfinansiering och kreditiv. Men det kan hända, om det går trögt med bankerna, att vi vid enstaka tillfällen smyger igång välbokade projekt med via vår egen balansräkning.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.