Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Kaknästornet fyller 50

Publicerad: 9 maj 2017, 08:08

Det är 50 år sedan Olof Palme invigde Kaknästornet. Sedan dess har det varit ett av Stockholms mest kända landmärken och samtidigt utgjort en grundbult i de svenska radio- och tv-utsändningarna. På lördag firas jubileet med en familjedag.


– Kaknästornet har varit en central del av Stockholms skyline under 50 år, samtidigt som det spelat en viktig roll för distributionen av radio och tv över hela Sverige. Nu vill vi fira det ordentligt, dels med ett evenemang vid tornet, dels med aktiviteter på internet där alla kan delta med sina egna bilder och minnen, säger Marcus Hartmann, kommunikations- och marknadschef på Teracom AB.

Det kommer finnas möjlighet med hjälp av Virtual reality göra en rundvandring i tornet och samtidigt lära sig mer om Kaknästornets historia, nutid och framtid. På plats kommer det finnas aktiviteter för barn, till exempel hoppborgar, ansiktsmålning, pysselhörna med legobygge och möjlighet att vika och smycka egna Kaknästorn.

Korta fakta om Kaknästornet

■ Började byggas 1963
■ Invigdes 1967
■ Höjd: 155 meter, 170 inklusive mast
■ Våningar: 34
■ Hissar: Två stycken snabb­gående (18 km/tim)
■ Vikt: 10 600 ton
■ Antal kanaler som passerar: 600
■ Fönstren i Kaknästornet är belagda med en tunt lager guld som reflekterar en stor del av solstrålningen
■ Tornet är byggt för att motstå vindstyrkor på upp till 40 m/s vid marken respektive 50 m/s i tornets topp.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.