Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Kammarmusiken ska flöda när Örebro firar 750 år

Publicerad: 6 november 2013, 14:55

Lagom till Örebros 750-års jubileum kommer stadens konserthus att vara klart efter en omfattande renovering. Fokus ligger på att förbättra akustiken, vilket blir ett lyft för Svenska Kammarorkestern som har konserthuset som hemmaplan.


För att få bättre akustik har akustikern Larry Kierkegaard från Chicago anlitats. Han är en av världens främste på området och har bland annat Carnegie Hall och Shakespearteatern på sin meritlista. På hans förslag kommer taket i konsertsalen att lyftas sex meter för att få större volym. Det är den största åtgärden. Andra åtgärder är att eliminera oönskade ekon.

I samband med ombyggnaden görs nya sidoläktare för att öka antalet platser för publiken från 705 till 750. Foajén byggs ut, fler serveringar tillkommer och det blir lokaler för barn- och ungdomsverksamhet. Även ventilationen görs om.Uppdraget att rita om konserthuset gick till White arkitekter.

– Vi var med redan 1985 när konserthuset genomgick en omfattande renovering. Det skedde i samband med att biblioteket flyttade ut och kammarorkestern fick hela huset för sig själv. Men då gjordes inget åt akustiken, berättar ansvarig arkitekt Sven Gunnarson, som tillsammans med Ulla Antonsson och Björn Bondesson ligger bakom ombyggnadsförslaget.

Andra åtgärder är att bygga ut huset med 12 meter över nuvarande entré. Konsertsalens övre del får in dagsljus genom två nya glasade sidor, vilket är ovanligt i konsertsammanhang. Med naturligt ljus blir repetitionerna för orkestermedlemmarna mindre ansträngande.

Platsen framför entrén kommer att förändras genom en uteservering, kopplad till foajén, och gradänger ner mot Svartån.

Nu pågår detaljplanearbetet och byggstart är planerad till sommaren 2014. Allt ska vara klart i oktober 2015 till stans 750-års jubileum. Byggherre är kommunens fastighetsbolag Örebroporten och 105 miljoner kronor är avsatta för projektet.Örebro konserthus invigdes 1932 och kunde byggas tack vara donationer från stadens skofabrikanter. På den tiden var det bara Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Örebro som kunde ståta med egna konserthus.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.