Bygghistoria
Klassikern: En spröd skiva att räkna med
Publicerad: 28 augusti 2023, 11:32
Gipsskivan är en mångsidig klassiker i byggsvängen.
Foto: Mattias de Frumerie
Ett mångsidigt och lättanvänt byggmaterial – som i sitt grundutförande har sett likadant ut i nära ett århundrade. Med rötterna i antiken är gipsskivan en modern klassiker.
Gipset har en uråldrig historia. Redan antikens egyptier och greker använde mineralet både för byggmaterial och utsmyckning (inte bara till mumier!). Men vi behöver komma lite närmare nutid för att spåra rötterna till den moderna gipsskivan.
Läs mer: Smarta byggmaterial kan ge hus nya egenskaper
1888 uppfinner amerikanen Augustine Sackett en maskin för att tillverka gipsskivor och några år senare får han patent på produkten som blir den första generationen gipsskivor – där flera lager kartong varvades med gipsskikt. 1901 byggdes den första gipsfabriken som tillverkade skivor enligt just detta patent.
Men bara sju år senare får en annan amerikan, Stephen Kelley, patent på en ny sorts skiva med gipskärna och kartong bara på fram- och baksidan. Detta är den moderna gipsskiva som används än i dag.
Läs mer: Guide: Så går återbruk till i praktiken
I Norden förekommer gips inte i naturen och därför dröjde det många år innan det etablerades någon fabrik här. I takt med att marknaden växte kom slutligen den första gipsskivefabriken – till Varberg 1957.
I framtiden kan dock Sverige bli självförsörjande på gips. LKAB hoppas på att i sin planerade satsning för att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Luleå även få ut gips som en biprodukt och förhoppningen är att gruvjättens produktion ska kunna täcka in hela Sveriges behov av materialet.