Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Kontakt från Lavadagen gav jobb

Publicerad: 13 februari 2014, 09:36

Det kan löna sig att vara aktiv på högskolornas arbetsmarknadsdagar. Anna Åqvist och Johan Östlund på KTH fick sommarjobb via Lavadagen.


– Försök att få komma på enskilt samtal hos något företag när det är arbetsmarknadsdag. Då får företaget ett ansikte på dig och har lättare att komma ihåg vem du är om du vill kontakta dem igen, säger Anna Åqvist och Johan Östlund.

De båda läser till civilingenjörer på KTH:s samhällsbyggnadsprogram. Just nu är de inne på tredje året. På rekryteringsmässan Lavadagen på KTH för ett år sedan ledde deras eget engagemang till sommarjobb på NCC. Det var efter att ha ansökt om ett enskilt möte med NCC som de fick chansen att presentera sig själva och ställa frågor till företaget under en kvart. De fick dessutom upp ögonen för NCC:s traineeprogram Kompetensbygget som riktar sig till studenter som läser andra året.

– Vi antogs till Kompetensbygget, vilket innebär att vi får göra betald praktik, alltså sommarjobb, två somrar och gå på olika studiebesök och seminarier under året. Så vi kan verkligen säga att våra kontakter under Lavadagen ledde till något mera, säger de.

I somras jobbade Anna Åqvist nio veckor med ett mark- och anläggningsprojekt på Sergels torg. Vägbanorna grävdes upp, tätskiktet byttes ut och förstärkningar gjordes som en förberedelse för eventuell spårväg.

– Jag har stärkt min uppfattning om vad jag vill jobba med tack vare sommarjobbet. Nu när jag har arbetat praktiskt har jag lättare att motivera mig till att plugga, säger Anna Åqvist.

Johan Östlund fick prova på både att jobba tillsammans med yrkesarbetarna, med bland annat rörläggning, och ihop med arbetsledarna när ett mindre köpcentrum skulle byggas i Barkarby.

– Det var otroligt lärorikt. Till denna sommar har jag önskat att få prova på något projekt inom betong eller geoteknik. I framtiden hoppas jag på att få jobba med större infrastrukturprojekt, kanske som konstruktör, säger han.

Anna Åqvists och Johan Östlunds tips till andra studenter som är sugna på att snabbt komma ut på jobb är att kontakta företag så snart de kan.

– Jag tycker att arbetsmarknadsdagarna är bra. Då har jag fått upp ögonen för företag jag inte visste fanns och olika yrkesinriktningar som jag inte heller kände till, säger Johan Östlund

Det blir lättare, tycker de båda, att kontakta ett företag om man själv vet vad man helst vill jobba med.

– Om du är på en mässa så se till att få några kontaktpersoner under dagen. Då blir det mycket lättare att höra av sig till det företaget sedan och till exempel mejla ditt cv och berätta mer om vad du är intresserad av, säger Anna Åqvist.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.