Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Kristallen ska bli Kirunas nya landmärke

Publicerad: 24 september 2013, 09:50

När Kiruna ritas om får det K-märkta stadshuset från 1963 en ersättare. Kristallen, det nya stadshuset, ska byggas i ”den nya staden” i Kiruna.


I maj nästa år sätts spaden i jorden. Men redan nu kan Kirunaborna se fram emot sitt nya stadshus. Tävlingen avgjordes fredag den 13 september. Henning Larsen Architects tillsammans med Tema, WSP och UIWE tog hem uppdraget. 56 lag hade anmält sig och av dessa valde juryn ut fem lag som fick skicka in sina bidrag.

Enligt juryns motivering bygger förslaget ”Kristallen” på: ”idén om kontraster och spännande möten. En rund snövit form omsluter en lysande kristall som syns från långt håll.”

Byggnaden är rund, och den yttre delen ska inhysa kontor för kommunens verksamhet medan den inre delen har plats för konst, museidelar och plenisal. Stadshuset ska fungera som en samlingsplats för Kiruna där folkstyre är en väl förankrad tradition. De inre lokalerna är som staplade på varandra upp genom den yttre byggnaden.

– Det vi har tagit fasta på är att detta ska vara Kirunas nya vardagsrum. Det ska vara öppet för alla, en demokratisk byggnad präglad av samhörighet och öppenhet. Stadshusets hjärta är den offentliga Kristallen, som är den inre byggnadsvolymen där utställningsrum, politiska rum och offentliga rum är staplade på varandra likt gyllene kristaller som växer upp igenom byggnaden, kristallen kommer att synas på långt håll med sina glimrande fasader, säger Stefan Tyrbo vid WSP Byggprojektering.

Enligt Stefan Tyrbo ska byggnaden upplevas trygg genom sin öppenhet och transparens.

LKAB kommer att betala bygget av stadshuset och traditionella, trygga tekniker kommer att användas. Det ska även vara kostnadseffektivt.

Torget utanför stadshuset ska få karaktären av en urban samlingspunkt och bestå av markmaterial av ljus natursten i ett mönster av trianglar, som reser sig upp från marken i form av isflak.

Skälet till att stadshusets position ska flyttas är gruvbrytningen. Stadshuset blir den första större byggnad som ska byggas i Nya Kiruna och ska bli en viktig profilbyggnad i den nya staden. Från det gamla stadshuset från 1963 följer klocktornet med.

Det är en utmaning att ersätta det gamla stadshuset, som var Kasper Sahlin-prisat och älskat av Kirunaborna, säger Stefan Tyrbo.

Inflyttning i stadshuset planeras ske i oktober 2016.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News