Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Kungliga Operan ska lysas upp kvällstid

Publicerad: 24 oktober 2009, 09:29

Nytt ljus ska kastas på Kungliga Operan. Statens fastighetsverk ska från och med slutet av oktober belysa Operan kvälls- och nattetid för att göra operabyggnaden till en tydligare del i stadsrummet.


Kungliga Operan i Stockholm ska, som en del av vårt gemensamma kulturarv, göras mer synlig under kvällar och nätter. Arbetet genomförs av Statens fastighetsverk i ett samarbete med Stockholms stadsbyggnadskontor (SFV), Kungliga Operan och experter inom belysning. Målet är att Operabyggnadens volym ska samspela med intilliggande byggnader på ett naturligt sätt, både på nära håll och från viktiga betraktelsepositioner.

– Belysning är ett intressant område för Statens fastighetsverk. Tidigare har vi bland annat arbetat med belysningen av Stockholm slott och nyligen fick Uppsala universitet en ny fasadbelysning. En viktig erfarenhet från tidigare projekt är vikten av interaktion med omgivande byggnader och miljöer, säger Ulf Tomner, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Arbetet med ljussättningen ska ske i två etapper; I den första etappen har Kungliga Operans huvudentré, fasaden mot Gustav Adolfs torg och Strömgatan ljussatts. Samtidigt har den befintliga armaturen i huvudentrén, som haft en blåaktig och lite kall ton, ersatts med ett varmare och mer välkomnande ljus. Därmed återskapas den stämningsfulla belysning som ursprungligen fanns på platsen.

– En svårighet med dagens gatubelysning är att den har en bländande effekt, vilket gör att Operans fasad mot Gustav Adolfs torg och Strömgatan har upplevts som mörk. Genom att förstärka fasadbelysningen på de befintliga stolparna och justera gatubelysningen träder fasaderna fram och bli mer nyanserade, säger Karin Brofelth, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Första etappen kommer att granskas och utvärderas. Om projektet faller väl ut kommer SFV att arbeta vidare med fasaderna som vetter mot Jakobs kyrka och Kungsträdgården.

Tekniska fakta:

• Strålkastarna är monterade på stadens befintliga stolpar för gatubelysning.

• Ljuskällorna är av typ metallhallogenlampor med en varmvit belysningskaraktär. Dicroidfilter är monterade för att anpassa ljuset till en varmare ton och för att få ljuset att harmoniera med byggnadens kulör.

• Ljuset är anpassat och avskärmat för att få rätt ljusbild, det vill säga ljuset styrs för att undvika oönskade skuggbildningar på fasaden samt bländning i och utanför Operabyggnaden.

• För belysningen har installerats totalt 11 armaturer, varav två stycken på 35 w, sex stycken med effekten 70 w och tre stycken med 150 w. Armaturerna är effektiva och ljusstarka - den totala effekten med energiförluster i armaturernas drivdon är 1 100 w.

• De sex armaturerna vid Operans huvudentré, i loggian och på altanen, har högeffektiva ljuskällor. Det blåaktiga sken som fanns tidigare kom från blandljuslampor på 160 w som har ersatts med metallhalogenlampor på 35 w vilket är en energiminskning på 730 w.

• Vid en kontinuerlig tändning under hela natten innebär det 5 300 kWh/år.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.