Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Linoljekvarnen vid Waldemarsudde glänser igen

Publicerad: 22 juli 2010, 10:23

En linoljekvarn från 1700-talet på Djurgården i Stockholm har fått ett rejält ansiktslyft av Statens fastighetsverk.


Den 20 meter höga, kopparklädda linoljekvarnen ligger vid Waldemarsudde och räknas som ett unikt industriminne. Den är ett känt landmärke på Djurgården, väl synligt från vattnet.

Statens fastighetsverk, SFV, förvaltare av Waldemarsudde, har nyligen avslutat ett renoveringsarbete av exteriören som bland annat inneburit att linoljekvarnen försetts med ny, glänsande kopparplåt.

Renoveringen av linoljekvarnen startade hösten 2009 med att den skadade panelen byttes ut mot en ny med samma utseende. Panelen har därefter rödfärgats med slamfärg och huven, som är täckt av furuspån, har strukits med trätjära. Under arbetets gång konstaterade Statens fastighetsverk att den gamla plåten var så tunn och skör att den behövde bytas ut. Den nya plåten är en brun förpatinerad kopparplåt.

Den nya plåten har samma format och typ av sammanfogningar som den ursprungliga. Enstaka äldre kopparplåtar har bevarats.

- En uppmärksam besökare eller båtpassagerare som åker förbi upptäcker kanske att kvarnen numera är brun i stället för grön. Men den nya plåten kommer att förändras och mörkna över tid. Kopparplåten ärgar och kommer åter att bli grön även om det dröjer. Jag skulle tro att vi får vänta ungefär 15-20 år, säger Per Hallsten, förvaltare på Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Bakgrund Linoljekvarnen
Kvarnen uppfördes 1784-85, användes fram till 1830-talet för att framställa linolja. Linfrö pressades till olja och resterna stampades till foderkakor åt arméns hästar. Linoljekvarnen - som är en så kallad Holländare - är också en av de byggnader som fanns på tomten då Prins Eugen först kom till Waldemarsudde 1892.

1899 var kvarnen förfallen och intendenten för Kgl. Djurgården ansåg att den var så vanprydande att den skulle tas bort. Prins Eugén, som köpte Waldemarsudde 1899, tyckte dock annorlunda och lät renovera kvarnen samma år. Största delen av kvarnens kopparklädnad ersattes av kopparplåt från Drottningholms slott.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.