Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Lyssna på berättelser om ditt kulturarv

Publicerad: 30 Juli 2009, 17:01

Statens fastighetsverk arbetar för att göra kulturarvet tillgängligt för alla. På flera objekt runt om i Sverige har Statens fastighetsverk (SFV) tagit fram så kallade audioguider som komplement till ordinarie visningsverksamhet.


Som ett komplement till ordinarie visningsverksamhet finns nu audioguider på två av västkustens större besöksmål – Carlstens fästning och Bohus fästning, och i Hagaparken i Solna utanför Stockholm invigdes audioguiden på Hagadagen den 31 maj.

Med audioguider sker upplevelsen på besökarens villkor – innehållet kan avlyssnas på platsen via mobiltelefon, Mp3-spelare eller dator – eller från valfri plats. Besökaren väljer själv i vilken ordning informationen spelas upp och kan strosa fritt mellan de olika informationspunkterna.
– Det är ett spännande och lättillgängligt sätt att få information på. Via audioguiden kan besökaren lära sig mer om besöksmålens tillkomst, de olika byggnadernas historik och användning, säger Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef på Statens fastighetsverk.

Carlstens fästning byggdes för att vara en otillgänglig försvarsanläggning och ansågs en gång vara Europas starkaste kustfästningar. Genom audioguidning blir fästningen tillgänglig på ett nytt sätt – besökaren kan uppleva fästningen även utan att fysiskt besöka varje del.

Bohus fästning har belägrats många gånger men aldrig intagits. Fästningen sägs ha varit en av Nordens största, starkaste och mest massiva borgar. Men Bohus har inte bara varit fästning utan även renässansslott, fängelse och en av nordens förnämsta kungaboningar. I audioguidningen informeras lyssnaren om hur tornen Fars Hatt och Mors Mössa enligt legenden fick sina namn.

På 14 informationspunkter i Hagaparken kan man lyssna till och uppleva kända platser som Ekotemplet och Koppartälten, varvat med mindre kända ställen som Stora Pelousen och Kungliga begravningsplatsen. Hagaparken anses vara Sveriges främsta exempel på engelsk park, men kallas även gustaviansk park eftersom det var Gustav III som var initiativtagare till lustparken.

Länkar till guidningarna
Carlstens fästning: http://www.guidetome.com/sv/guide/sv/10/Carlstens-fastning
Bohus fästning: http://www.guidetome.com/sv/guide/sv/11/Bohus-fastning
Hagaparken: http://www.guidetome.com/sv/guide/sv/1006/Hagaparken

Läs mer om audioguidning på www.sfv.se.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.