Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Markanvisning häftad med sociala krav

Publicerad: 16 juni 2014, 08:23

Skanska har kopplat till sociala krav tilldelats en markanvisning vid Ullevimotet i Gårda för ett nytt kontorsprojekt av Göteborgs stad. Kommunens kravspec innebär att Skanska ska ta ett omfattande socialt ansvar riktar sig mot barn, ungdomar och unga vuxna med målsättningen att motverka utanförskap och främja sysselsättningen.


Göteborgs Stad har målsättningen att öka antalet hållbara upphandlingar, ett engagemang som även kan inkludera exempelvis markanvisningar.

– Det här blir ett unikt projekt i Göteborg. Vi har stor erfarenhet av socialt engagemang från andra länder men i Sverige är den här typen av initiativ ännu i sin linda. Vår ambition är därför att projektet ska inspirera till att integrera social hållbarhet i samband med markanvisningar och andra upphandlingar. Projektet ligger även i framkant när det kommer till ekologisk hållbarhet, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.

De sociala initiativen vänder sig till barn, ungdomar och unga vuxna där ett samarbete redan är initierat med Angeredsgymnasiet. Skanska kommer bland annat att erbjuda praktikplatser, projektarbeten, skoluppgifter baserade på verkliga förutsättningar samt studiebesök. De äldre eleverna kommer att erbjudas mentorskap och introduktion till yrkeslivet och byggindustrin.

–Vi vill ha tuffa krav på oss och önskar därför fler kunder och kommuner som likt Göteborgs Stad vågar tänka nytt, säger Anders Erlandsson, regionchef på Skanska Sverige, Region Hus Göteborg.

Aktiviteterna kommer att löpa under hela projekttiden och involvera underentreprenörer och leverantörer. Även framtida hyresgäster förväntas ha en tydlig social agenda och medverka i arbetet på lång sikt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.