Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Milstolpe för NKS

Publicerad: 10 april 2015, 14:59

Tomas Boijsen och Per-Mats Nilsson lämnar den sista ritningen till NKS till Pär Olsson, Skanska.

I dag, fredag den 10 april, lämnade arkitektteamet bakom jättesjukhuset Nya Karolinska Solna, NKS, över den sista ritningen till sjukhusbygget. ”En milstolpe”, för både arkitekterna och byggherren Skanska.


I slutet av nästa år, 2016, ska Stockholms läns landstings nya universitetssjukhus, gigantiska NKS, som byggs invid nuvarande Karolinska Universitetssjukhuset Solna, ta emot sina första patienter. 2018 ska byggnaden vara helt klar.

Hittills har bygget gått enligt plan. Delvis sker byggande och projektering parallellt. Uppdraget att rita NKS har arkitektteamet White Tengbom Team haft. Bolaget bildades 2010 av de båda arkitektföretagen med ett enda syfte – att rita NKS. Totalt har de lagt 600 000 arkitekttimmar på projektet. De har ritat 12 000 rum, varav cirka 7000 är kliniska rum och hanterat drygt 40 000 enheter fast inredning.

Nu har den sista planerade bygghandlingen levererats från arkitektteamet. Den visar behandlingsbyggnaden där det bland annat finns en högteknologisk behandlingsbyggnad i bottenvåningen.

– För oss är detta en milstolpe. Vi har haft 138 arkitekter från teamet som har jobbat med detta. Det är ett jätteprojekt och nu har vi kommit i mål, säger Per-Mats Nilsson, White Tengbom Team.

Både White och Tengbom har erfarenhet av stora komplicerade projekt.

– Men detta är unikt. Det finns inget annat projekt med en sådan komplexitet som sjukhus, säger Per-Mats Nilsson.

Hans kollega Tomas Boijsen håller med.

– Det rymmer så motstridiga intressen. Det ska samtidigt vara stort och effektivt och humant och mänskligt, säger han.

Att projektet löper över lång tid påverkar också arbetet i och med att omvärlden förändras. Exempelvis har man nu även fått rita in en tunnelbanekoppling till det nya sjukhuset.

Nu börjar White Tengbom Team så smått att avveckla sitt team. Men en styrka kommer att arbeta vidare.

– Ett sådant här projekt tar egentligen aldrig slut. Det kommer att kräva ständigt nya lösningar, säger Tomas Boijsen.

Pär Olsson, projektchef för byggherren Skanska hoppas att erfarenheterna från NKS kan tas tillvara i något annat projekt.

– Eftersom det är första gången på länge som vi bygger ett nytt sjukhus i Sverige hoppas jag att vi kan tillämpa den kunskap vi har byggt upp i andra projekt. Det gäller alla parter i projektet, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.