Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Mobilt museum på turné

Publicerad: 23 januari 2012, 08:17

Alldeles bredvid biblioteket i Gamlestaden i Göteborg står en supermodern byggnad på 50 kvadratmeter. Det är Göteborgs Stadsmuseums första mobila utställningshall.


Ett fruktbart kultursamarbete mellan Göteborgs Stadsmuseum och modultillverkaren Indus har lett till ett mobilt museum. Båda parter är nöjda. Museet når ut till alla de som inte kommer till museet inne i centrala Göteborg och Indus får testa sin nya modell av flyttbar modul.

Alltsedan 1974 har Indus tillverkat och hyrt ut mobila moduler till kunder i Sverige och Norge främst för skolor, kontor, förskolor och liknande. I Stenungssund tillverkas runt 300 moduler årligen och i uthyrningslagret finns 4 000 moduler som cirkulerar. Den splitternya modellen, som ännu inte kommit ut på marknaden, har en rad nya tekniska lösningar. Golvet har en ny konstruktion med högpresterande isolermaterial, som normalt används för fasader, för att få bra stegljudsisolering och värmeisolering.

– Vi har anammat tekniken med passivhus som innebär rejäl tätning runt fönster och dörrar och dubbla, p-formade gummilister i fogarna mellan modulerna. Allt detta ger en energiförbrukning på cirka 25 kilowattimmar per kvadratmeter, vilket är en lägre energiförbrukning än många permanenta byggnader har, säger arkitekt Jan Öberg, Indus.

Även behovsstyrd ventilation bidrar till den låga energiförbrukningen. Installationen styr temperatur, halten koldioxid med mera och känner av när värmen kan dras ner och ventilationen ökas.

–Vårt mål är att modulen ska upplevas som en permanent byggnad med bra inomhusmiljö och utan känsla av barack, säger Johan Engverth, säljare på Indus.

Mobilt museum är något nytt för Göteborgs Stadsmuseum. Under tre år sponsrar Indus två moduler på tillsammans 50 kvadratmeter. Dessa ska cirkulera mellan olika stadsdelar där Gamlestaden är först ut. I museets planer finns ytterligare fyra områden bland annat Lundby och på Hisingen.

– Utställningen anpassas till varje enskild plats där platsens historia beskrivs. Besökarna ges möjlighet att inför vår personal eller med en Ipad berätta sina egna historier som sedan visas i en separat utställning, berättar intendent och utställningsproducent Christian Penalva, Göteborgs Stadsmuseum.

För ett par månader sedan skedde invigningen av det mobila museet. 400 nyfikna besökare kom och det kändes som en riktig folkfest.

– På en månad hade vi nått tolv procent av invånarna i Gamlestaden. Vi är mycket nöjda med resultatet och det visar att idén har stor potential, säger han.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev