Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

Nationalmuseum öppnar upp 2018

Publicerad: 30 april 2009, 12:04

Nationalmuseum i Stockholm ska renoveras till sitt ursprungsutseende. 60-talsstuket inne i museet försvinner och istället öppnas de fantastiska rummen och dagsljuset släpps in. Den totala upprustningen kostar 775 Mkr.


Nationalmuseum har i många år varit oerhört slitet och mörkt med dålig ventilation. Därför fick Statens Fastighetsverk förra året i uppdrag att utreda hur byggnaden på bästa sätt kunde få tillbaka sitt ursprungsutseende. Så till exempel har i många år de vackra fönstren varit tillbommade på övervåningen. Med dagens teknik är det möjligt att återigen öppna fönstren och därmed ta tillvara den fina utsikten ut mot Strömmen och Stockholms slott.

Under den sju år långa renoveringen håller museet stängt och under tiden töms också byggnaden på sina samlingar som går till olika länsmuseer runt om i landet. Andra samlingar lånas ut till olika museer i utlandet.

– Efter renoveringen får vi en större utställningsyta på omkring 2 000 kvadratmeter och kan därmed visa ytterligare föremål ur våra samlingar på 700 000 föremål, säger Solfrid Söderlind, chef för Nationalmuseum.

På Nationalmuseum har även utställningen Arbete pågår/Museum i nytt ljus öppnats där besökare ges en försmak av hur det nya museet kan komma att se ut då det väntas stå klart 2018.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.