Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bygghistoria

NCC får sitt första gröna anbud

Publicerad: 30 juni 2010, 08:08

Värmdö kommun väljer en helt miljöanpassad entreprenad för en ny idrottshall i Värmdövik. Det blir även NCC:s första gröna anbud.


NCC Construction Sverige har fått sitt första gröna anbud. Värmdö kommun väljer en helt miljöanpassad entreprenad för en ny idrottshall i Värmdövik. NCC är därmed först i branschen att miljöanpassa allt ifrån byggplats, material, konstruktion och drift, till att klimatkompensera utsläpp av växthusgaser, skriver NCC i ett pressmeddelande.

I år lanserade NCC gröna anbud och är först i bygg- och fastighetssektorn att komplettera alla större anbud med ett grönt sidoanbud. Här innebär det gröna anbudet att gymnastikhallen blir en miljöklassad byggnad där innemiljö, energi, material och kemiska ämnen betygsätts utifrån ett nationellt system. Den blir även GreenBuilding med 30 procent lägre energibehov än byggreglerna, skriver NCC.

– Många flyttar till Värmdö, vilket bidrar till nya behov av bland annat lokaler. Det är positivt om hallen kan bli en förebild för hur Värmdö och andra kommuner i landet kan minimera den påverkan på miljön som bebyggelse har, säger Bertil Adolfsson, byggchef på Värmdö Bostäder  och Värmdö Kommun Fastigheter.

NCC har också tagit fram en klimatdeklaration för att klimatkompensera ett beräknat utsläpp på 316 ton CO2-ekvivalenter som alstras under byggtiden. Klimatkompensationen blir ekonomiskt stöd till certifierade och verifierade klimatprojekt. NCC använder grönt byggande, vilket innebär att arbetsplatsen anpassas med energisnåla maskiner, byggbodar och klimateffektiv produktion.

– NCC vill påskynda den gröna omställningen av byggbranschen. Därför erbjuder vi våra kunder gröna anbud och är glada att Värmdö kommun tar första steget mot mer miljö- och klimatanpassade projekt, säger Lars Westman, affärschef, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.