Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

NCC och Peab först ut i Skiljenämnden

Publicerad: 22 november 2012, 10:03

Skiljenämnden som blev följden av 2012 års avtal mellan Sveriges byggindustrier och Byggnads har nu fattat sina två första beslut i två ackordstvister.


Avtalsrörelsen 2012 mellan Sveriges byggindustrier och Byggnads var knepig, stundtals nära kollaps efter de många strandningarna och problem med ackordförhandlingar på flera platser på regional nivå.

Till slut lyckades medlartrion Lars Josefsson, Bengt KÅ Johansson och Malte Eriksson få gehör för en innovation.

Den bestod i ett tilläggsprotokoll till huvudavtalet om att inrätta en opartisk nämnd som kan ge en skiljedom vid tvister mellan parterna i prestationslönefrågor.

Den opartiska nämnden får avgöra hur löneläget och löneutvecklingen är på orten, hur löneläge och löneutveckling är i jämförbara företag liksom i branschen i stort på orten. Nämnden får även avgöra hur framställda krav förhåller sig till tidigare överenskommelser.

Bakgrunden, så som den beskrivs i tilläggsavtalet, är att medlarna kunde konstatera att antalet ackordtvister tenderade att öka kraftigt med nya Byggavtalet – trots att ambitionerna från alla håll var det motsatta.

Redan den årslånga upptakten till nya Byggavtalet med Bengt KÅ Johansson som samtalsledare i täta arbetsmöten mellan BI och Byggnads där svåra sakfrågor gicks igenom för att förbereda en mer konfliktfri avtalsrörelse, innebar början till en ny samtalston mellan parterna. Det var förhoppningen på bägges sidor.

Så blev det varken 2011 eller 2012 och de medlarledda slutförhandlingarna resulterade därför i att ett skiljeförfarande skapades för de fall där varken lokala eller centrala förhandlingar ledde fram till lösningar vid ackordtvister.Nu har det två första avgörande från skiljenämnden kommit.

Den första gäller NCC:s arbetsplats Parkvillorna i Linköping.

Nämnden har i detta beslut utgått ifrån NCC:s förslag till resultatlönemodell med hänsyn till Byggnads yrkanden. I  det aktuella fallet betyder det att lönen ska ha en hög fast del, att utfallet av verklig tid följer NCC:s förslag, att det ekonomiska resultatet baseras på något ändrade parametrar i förhållande till NCC:s förslag.Slutligen ska NCC löpande ge utförlig information om det ekonomisk utfallet i projektet till Byggnads.

I nämndens andra skiljedom, för Peabs arbetsplats i kvarteret Svea, Hovsberg i Växjö, väljer nämnden att följa Peabs förslag till prestationslönemodell – också här med hänsyn till Byggnads yrkanden.

Beslutet innebär att den fasta delen även är utbetalningsnivån och en kompromiss för den rörliga ersättningen som baseras inarbetning per procent. Peab hade bjudit 1 krona, Byggnads yrkade på två. Nämnden fastslog 1,50 kronor.  

I prestationslönenämnden är Malte Eriksson ordförande, Åke Eriksson ledamot för Byggnads och Åke Bengtar för BI. Vid oenighet avgör ordförandens uppfattning.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.