Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bygghistoria

Nobel Center i nättare förpackning

Publicerad: 17 September 2015, 16:12

Så här ser nya förslaget till Nobel Center ut.

Foto: Nobel Center

På torsdagens presenterades ett omarbetat förslag till Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Huset har kvar sin karaktär och sin placering, men har blivit betydligt nättare.


Enligt planen ska Nobel Center som planeras på Blasieholmen i Stockholm stå klart till 2019. Förslaget till byggnaden, som har gestaltats av David Chipperfield Architects har varit ute på samråd och nu har förslaget omarbetats utifrån de synpunkter som kommit in.

Enligt David Chipperfield är det främst två saker som har påverkats: funktionaliteten och utseendet.

– Arkitektur handlar inte bara om att skapa volymer. Det handlar också om att skapa liv i en stad och den här byggnaden har stor potential för det, sa David Chipperfield, när han presenterade sitt nya förslag.

Bland annat har byggnaden sänkts med 3 meter och kortats med 4,5 meter för att bättre smälta in i omgivningen. Det underjordiska garaget har tagits bort för att skapa mer parkyta runt omkring byggnaden. Invändigt har den stora Nobelsalen med plats för 700 personer och utsikt ut mot staden gjorts om och utvändigt har ett cirka 200 kvadratmeter stor terrass tillkommit.

– Det här är den viktigaste byggnaden som byggs sedan stadshuset, sa Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Men de invändningar som har kommit in om att inte bygga på Blasieholmen över huvud taget har Nobelstiftelsen inte lyssnat till.

– Vi har gjort grundliga undersökningar av alternativa placeringar innan vi valde den här platsen, sa Heikensten, och betonade vikten av en central placering för ett sådant här hus.

Nu ska det nya förslaget trummas igenom den politiska processen innan det kan bli tal om att starta bygget. I oktober ska förslaget behandlas i stadsbyggnadsnämnden vi två tillfällen innan förslaget och den nya detaljplanen slutligen kan tas i fullmäktige någon gång under första kvartalet nästa år.

Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) är nöjd med det nya förslaget.

– Jag tycker att man har lyckats behålla alla väsentliga kvaliteter och även förbättrat vissa delar, bland annat genom att göra huset smalare och lägre, säger han.

Omarbetningar i det nya förslaget

■ Byggnaden sänks med 3 meter och kortas med cirka 4,5 meter. Den har fått en tydligare uppdelning i en sockel, ett mellanparti och en takvåning som relaterar till den omgivande bebyggelsen på Blasieholmen. Längs byggnadens sydöstra långsida skapas en terrass om cirka 200 kvadratmeter. Den erbjuder en vidsträckt utsikt över staden och vattnet.
■ Nobelsalen har fått en ny utformning och blivit mer flexibel. Salen är väl lämpad för publika möten av olika slag. Den rymmer cirka 700 personer.
■ Det underjordiska garaget med tillhörande ramp på Hovslagargatan är borta. Detta gör det möjligt att skapa ett fint torg även på denna del av Blasieholmen. På husets andra sida som vetter mot vattnet skapas ett öppet grönt torg med kontakt både med kajer, gångstråk och båttrafik.
■ Högst upp i huset har två  rum skapats med vid utsikt skapats. Rummen ska kunna användas som en bar eller till TV-inspelningar med exempelvis Nobelpristagare.
■ Teknik, som i det tidigare förslaget var placerad ovanpå husets tak, har i det bearbetade förslaget flyttats ner under mark.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.